16.10.2023. 15:45
0
Pod pritiskom EU TikTok ukinuo više od 500.000 videa o ratu Izrael-Hamas
FOTO: ilustracija
Platforma TikTok je objavila da je ukinula 500.000 videa i zatvorila 8.000 direktnih emitovanja o ratu Izrael-Hamas, što je učinila nekoliko dana pošto je EU podsjetila da je obavezna da se bori protiv ilegalnog sadržaja.

"Od 7. oktobra ukinuli smo više od 500.000 videa i zatvorili 8.000 prenosa uživo u datoj oblasti, zbog kršenja naših propisa", saopštio je TikTok u nedjelju na svom blogu, dodajući da su ojačali timove za kontrolu sadržaja.

Brisel je u četvrtak tu kinesku društvenu mrežu, popularnu među mladima, upozorio na njenu obavezu da se bori protiv "ilegalnih sadržaja" i "lažnih informacija", u primjeni novog propisa EU o digitalnim servisima (DSA). "Imate posebnu obavezu da zaštitite (korisnike) od nasilnih sadržaja... koji izgleda cirkulišu u velikom broju na vašoj platformi bez posebne bezbjednosne kontrole", napisao je evropski komesar za digitalne plarforme.

Evropski komesar je uputio slična upozorenja platformama Meta, X (bivši Twitter) i YouTube, u vrijeme kada su platforme preplavljene nasilnim sadržajem i dezinofrmacijama o ratu Izraela s palestinskim Hamasom.

"Odmah smo mobilisali znantne resurse" da primjenimo "naše politike protiv nasilja, uključujući okupljanje ključnih članova našeg svjetskog tima i 40.000 profesionalaca za bezbjednost" - naveo je TikTok. Kažu i da su unaprijedili sistem za "proaktivnu automatizovanu detekciju" takvih sadržaja u realnom vremenu i povećali broj kontrolora koji govore arapski i hebrejski jezik.

Za borbu protiv lažnih sadržaja TikTok podsjeća da radi sa organizacijama za provjeru podataka, među kojima je i France press, na više od 50 jezika, uključujući arapski i hebrejski. TikTok je takođe ograničio emitovanje uživo i neke "hashtage". Više društvenih mreža već je odgovorilo na zahtjeve Evropske komisije, među kojima i Meta i X.

Platforma X je navela da je povukla ili označila desetine hiljada poruka ali, Brisel je, ocijenivši taj odgovor nedovoljnim, otvorio dublju istragu protiv mreže Elona Muska.

Kompanija za praćenje "Visibrain" izbrojala je 166 miliona poruka o ratu preko Twittera, Facebooka, Instagrama, YouTubea i Tiktoka od 7. oktobra. To je 47 odsto više nego za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, što je bio  jedan od svjetski najviše komentarisanih događaja.

(Erna H.) 

EUTIK TOK
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.