2.8.2019. 9:54
0
Zašto se za nekog ko je glasan kaže „dere se k'o pivara“?!
Ove godine slavi se 155 godina postojanja Sarajevske pivare i to nije samo veliki jubilej za ovu kompaniju, nego i za cijelu Bosni u Hercegovinu. S Pivarom je počela industrijalizacija u našoj zemlji, a u njoj su radile generacije Bosanaca i Hercegovaca i tokom svih ovih godina nije nikada prestajala s proizvodnjom.
U okviru obilježavanja ovog jubileja Sarajevska pivara je kreirala kratke video priče koje govore ne samo o bogatoj historiji naše zemlje, već i ove renomirane kompanije.

Priče sa našeg izvora“ nam donose zanimljivu priču o tome kako je nastala fraza „Dere se k'o pivara!“

Kako bi se ispoštovala stroga satnica za dnevni raspored u „Sarajevskoj pivari” neposredno nakon Drugog svjetskog rata, zračna sirena bila je glavna orijentacija za sve zaposlene, a znao se i tačan raspored sviranja po kojem se zbog njene glasnoće nisu ravnali samo radnici, već i bliža i šira okolina. 

Uz onu za kraj radnog vremena, vjerovatno najdraža radnicima bila je sirena koja je u 11 sati označavala odlazak na ručak. Ručali su svi zajedno – i radnici i službenici, a radi jedinstva među radnicima i pravilnije raspodjele hrane. 

Zbog svoje glasnoće i učestalosti, sirena je postala prepoznatljivo obilježje „Sarajevske pivare”, a i danas se u narodu za nekoga ko galami i ko je glasan kaže „Dere se k’o pivara!”.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.