30.8.2019. 10:26
0
Legenda kaže da se sarajevskim tramvajem i Tito provozao
Ove godine slavi se 155 godina postojanja Sarajevske pivare i to nije samo veliki jubilej za ovu kompaniju, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. S Pivarom je počela industrijalizacija u našoj zemlji, a u njoj su radile generacije Bosanaca i Hercegovaca i tokom svih ovih godina nije nikada prestajala s proizvodnjom.
U okviru obilježavanja ovog jubileja Sarajevska pivara je kreirala kratke video priče koje govore ne samo o bogatoj historiji naše zemlje, već i ove renomirane kompanije.

Priče sa našeg izvora“ nas ovog puta vode u rane 60. prošlog vijeka kada je glavni grad naše zemlje posjetio tadašnji predsjednik bivše Jugoslavije.

Josip Broz Tito je Sarajevo posjećivao više puta, a među posjetama koje će ostati upamćene je ona kada je 1961. u zgradi Izvršnog vijeća dočekao Novu godinu. 

Mnogi se kunu da se te godine Tito iskrao pratnji i da se provozao sarajevskim tramvajem, a Miloš Samardžić, bivši direktor „Sarajevske pivare“, prisjetio se u jednom intervjuu kako se te godine Maršal „zamjerio“ i – Pivari, koja mu nije dala pardona:

Naredim da se sredi fasada Pivare, i ona dobi lijepu boju. Te godine Tito dođe u posjetu Sarajevu, konačio je u Konaku. Telefonom me nazva predsjednik Grada, i uz povišen ton me upita: Kakve to ti praviš puškarnice od Pivare?! U čudu ga pitam kakva puškarnica, a on mi kaže ‘Tito me pitao je li to puškarnica?’ i napade me što nisam sredio fasadu. Objasnim mu da je vjerovatno bila noć jer je fasada najljepša u gradu, a da dva prozorčića koja ima svaka pivara u svijetu i koji se vide od ‘Konaka’ nije izmislio kolektiv ‘Sarajevske pivare'”.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.