23.7.2020. 14:03
0
Gondolijeri se žale: Turisti su predebeli
Čuveni gondolijeri u Veneciji smanjili su maksimalan broj turista koje mogu da prevoze u čamcima, navodeći da su to morali da učine zbog turista s prekomjernom težinom.

Novim mjerama predviđeno je da se u manjim gondoilama prevozi maksimum pet umjesto šest turista, a u većim 12 umjesto 14, prenosi britanski Gardijan. 

- Za razliku od liftova, gdje piše samo šest osoba ili maksimalna težina, mi nemamo vagu za mjerenje ljudi zbog čega smo smanjili broj putnika - rekao je predsjednik Udruženja venecijanskih gondolijera Andrea Balbi.

On je dodao da su u odnosu na period od pre 10 do 15 godina, turisti bili lakši.

- Velika opterećenja uzrokuju ulazak vode u brod - rekao je on.

Predsjednik Udruženja zamjenskih gondolijera Raul Roverato izjavio je da su danas turisti gojazni, naročito iz nekih zemalja.

- Iz nekih zemalja bombe se ukrcavaju. A kad je čamac potpuno napunjen, trup tone i voda ulazi. Opasno je voziti sa više od pola tone mesa na brodu - rekao je Roverato. 

Osim ove mjere uvedena je i ona po kojoj potomci gondolijera mogu da preuzmu njegovu dozvolu bez polaganja teorijskog ispita koji podrazumijeva proučavanje istorije i stranih jezika.

Oni će ubuduće dozvole dobijati na osnovu dokaza da znaju da voze gondolu i imaju četiri godine iskustva u upravljanju porodičnim čamcem. 

Profesija gondolijera postoji od 1094. godine, a danas se njome bavi 433 gondolijera i 180 zamjenskih gondolijera.

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.