26.7.2020. 16:45
0
Simptom koji može ostati nedjeljama nakon što su ljudi negativni na testu
Dok se svijet bori s koronavirusom, svakodnevno skoro pojavljuju se nove informacije za ovaj donedavno potpunosti nepoznati virus. Simptomi koronavirusa mogu ostati dugo nakon što se virus prvi put pojavio u sistemu. Jedan od znakova koji se može zadržati je definitivno povezan sa disanjem.

Naime, COVID-19 prolazi kroz disajne puteve u pluća, stvarajući niz respiratornih simptoma.

Međutim, istraživanja pokazuju da neki simptomi mogu trajati nedjeljama nakon što su se prvi put pojavili.

Američki istražitelji su između aprila i juna 2020. godine obavljali telefonske razgovore sa ljudima u 13 država koji su bili pozitivni na koronavirus i ispitivali ih koje su simptome iskusili.

Uglavnom su svi govorili da su u pitanju bili umor, kašalj, glavobolja, bol u tijelu, groznica, gubitak mirisa i ukusa, proliv, dispneja, mučnina, grlobolja, bol u grudima, zbunjenost i povraćanje.

Od svih simptoma najčešći su bili umor, 71 posto, kašalj 61 posto i glavobolja 61 posto.

Međutim, čak 35 posto ispitanika reklo je da ima zaostale simptome dok je 65 posto reklo da su se u potpunosti vratili u formu.

Kratkoća daha bila je jedan od simptoma koji je znao da se zadrži i nedjeljama nakon što su ispitanici bili negativni. 

Utvrđeno je da je simptom bio pristuan kod 30 posto učesnika u istraživanju.

Simptom ima tendenciju da bude jači kod starijih ljudi, a to potvrđuje i Britanska fondacija za pluća (BLF).

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.