2.12.2020. 8:14
0
Dio stepeništa Ajfelovog tornja prodat za više od 274.000 eura
Dio stepeništa Ajfelovog tornja sa oko 14 stepenika prodat je u utorak na aukciji za tačno 274.475 eura, saopštila je kuća Artcurial.

Stepenište visine gotovo tri metra potiče od originalnog stepeništa čuvene Gvozdene dame iz 1889. godine.

Taj dio je povezivao drugi i treći sprat.

Zbog ugradnje lifta između spratova 1983. godine bilo je neophodno demontirati dio stepeništa na nekoliko dijelova.

Jedan dio se nalazi na prvom spratu Ajfelovog tornja kao eksponat, dok su neki u muzejima širom Francuske ili u privatnim kolekcijama.

Afjelov toranj je visok 324 metra i jedan je od simbola Pariza. Sagradio ju je Gustave Eiffel 1889. godine kao eksponat za Svjetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Kada je toranj sagrađen, mnogi Parižani su smatrali da je ruglo i da ga treba srušiti, a danas ima reputaciju jednog od remek djela svjetske arhitekture.

(Nermana Crnčalo)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.