12.3.2021. 11:10
0
Rađa se rekordan broj blizanaca
Više od 1,6 miliona blizanaca sada se rađa svake godine, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Human Reproduction.
Rekordan broj blizanaca - gotovo jedno na 40 novorođene djece rađa se u novije vrijeme, prema istraživanju objavljenom u petak, koje kao glavni faktor porasta njihova broja navodi medicinski potpomognuta začeća, prenio je N1.

Više od 1,6 miliona blizanaca sada se rađa svake godine, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Human Reproduction.

“Relativni i apsolutni broj blizanaca u svijetu najveći je od polovice 20. stoljeća i vjerojatno se radi o povijesno najvećem broju”, kazao je profesor Christiaan Monden s britanskog sveučilišta Oxford, jedan od autora studije.

Raširenost novih medicinskih tehnologija koje od 1970-ih potpomažu začeće u razvijenim zemljama pridonijela je povećanju broja višeplodnih trudnoća, kažu oni, kao i to što majke rađaju starije kad je i vjerojatnost blizanačkih trudnoća veća.

Utjecaj na porast toga broja imaju i korištenje kontracepcije, to što žene starije rađaju i sveukupno niži fertilitet.

Znanstvenici su prikupili podatke iz 135 država u razdoblju od 2010. - 2015. za potrebe studije.

Stope blizanačkih trudnoća najviše su u Africi, kažu oni, objašnjavajući to razlikama u genima između tog kontinenta i ostatka svijeta.

Povećani broj blizanaca u siromašnijim dijelovima svijeta zabrinjavajući je zbog povećanih rizika poroda, kaže jedan od znanstvenika.

“Porod blizanaca povezan je s većom stopom smrtnosti beba i djece i većim brojem komplikacija za trudnice i djecu tokom trudnoće…tokom i nakon poroda”, kaže Monden.

“Više se pažnje mora posvetiti sudbini blizanaca u siromašnim i srednje razvijenim zemljama”, kaže koautor istraživanja Jeroen Smits.

“Posebice u podsaharskoj Africi mnogi blizanci izgubit će svog brata ili sestru u prvoj godini njihova života, oko 200 do 300 hiljada svake godine, prema našim ranijim istraživanjima”.

Znanstvenici kažu da je porast broja blizanaca rezultat porasta broja višejajčanih trudnoća u kojima se istodobno oplode dva jajašca.

Broj identičnih blizanaca, poznatih kao jednojajčani blizanci, ostaje nepromijenjen.


(Mirza Kadić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.