11.11.2015. 12:46
0
Projekcija filma "Život sa dijabetesom" u četvrtak u Vitezu
Projekcijom filma "Život sa dijabetesom", koja je zakazan za četvrtak u Vitezu, udruženja za borbu protiv dijabetesa kod djece i mladih upozorit će ponovno na težak položaj u kojem se nalaze dijabetičari u Federaciji BiH, a osobito u SBK.

Projekcija filma jedna je od aktivnosti udruženja "Slatki svijet" iz Bugojna i "Slatkiš" iz Novog Travnika u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji će biti obilježen 14. novembra. 

Predsjednica Udruženja dijabetičara djece i mladih SBK-a "Slatkiš" Vanja Džambas kazala je Feni kako je cilj osigurati bolje uslove za život oboljelih, a osobito djeci koja su najviše ugrožena.

Džambas je upozorila da se zbog postojećih zakonskih odredbi, djeci koja boluju od dijabetesa, od 15. godine ukida 100-postotni invaliditet čime gube prava koja su do tada imala.

Članovi udruženja su, kako je kazala, s resornim ministrom već razgovarali o problemima oboljelih od dijabetesa u SBK-u, kao i o prijedlogu ušteda kojima bi im bio omogućen kvalitetniji život.

Uštede bi, između ostalog, bile omogućene školovanjem endokrinologa kojih SBK trenutno nema ,pa oboljeli moraju na liječenje putovati u druge kantone. 

Džambas je istaknula i kako je nužno napraviti registar oboljelih, educirati medicinsko osoblje za pomoć dijabetičarima, te nastaviti edukaciju u školama o prevenciji i načinima borbe protiv ove bolesti.

 U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, članovi udruženja "Slatkiš" i "Slatki svijet" do sada su organizirale izlet "Šetnjom do zdravlja" i predavanja u školama, a film "Život sa dijabetesom" bit će prikazan sutra u Franšiznom centru u Vitezu, s početkom u 18 sati.

U saradnji s domovima zdravlja, u petak će u Vitezu, a u subotu u Novom Travniku, građanima biti omogućeno besplatno mjerenje šećera u krvi, a ova akcija će naredne sedmice biti nastavljena i u ostalim gradovima.

(FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.