4.5.2017. 15:16
0
Bol možete ublažiti psovanjem
Iako je neukusno, može imati isti učinak kao i lijekovi iz grupe analgetika

Nakon što se udarite, posiječete ili opečete uglavnom vam izleti neka psovka, zar ne?
Ne treba vam biti neugodno zbog toga. Znanstvenici su ustanovili da psovanje smanjuje bol. Može čak imati isti učinak kao i lijekovi iz grupe analgetika.

Iako je neukusno, psovanje je u određenim situacijama učinkovito. Kako bi provjerili ovu teoriju, znanstvenici su od ispitanika tražili da drže ruku u ledenoj vodi. Jednoj grupi ispitanika dopustili su da psuje, dok je druga grupa morala šutjeti cijelo vrijeme. Grupa koja je mogla psovati, uspjela je dulje zadržati ruku pod ledenom vodom od grupe koja je šutjela. Djelotvornost psovanja posebice dolazi do izražaja kod onih osoba koje nemaju naviku upotrebljavati psovke u svakodnevnom govoru.

Iako veza između psovanja i smanjenja boli nije u potpunosti objašnjena, istraživači smatraju da psovanje potiče negativne emocije kao što su strah i bijes, koje nas automatski tjeraju na borbu i burnu reakciju. Također se vjeruje da psovanje izaziva u tijelu odgovor na stres i tako mu pomaže da se izbori s krizom, odnosno s boli, piše Mens Health Cro.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.