30.12.2017. 9:04
0
Doktori složni: Roditelji, ne branite djeci ovu gadnu naviku, korisna je za njih
Poznato je da djeca uživaju u čačkanju nosa, a neka od njih i u konzumiranju "iskopanog" sadržaja. Iako se odrasli ježe na ovakvo ponašanje, stručnjaci navode da mališani od njega imaju koristi.

Svako od nas svakodnevno unese određenu količinu sadržaja iz nosa putem sinusnih šupljina, a djeca to samo rade na drugačiji način, ističu naučnici.

Više od 80 posto te sluzi sastoji se od vode, soli i antitijela, a njena primarna uloga je zadržavanje prljavštine iz vazduha, prašine i mikroorganizama.

Iako ova sluz sadrži patogene, ljudski stomak s njima sasvim dobro izlazi na kraj, kažu ljekari. Štaviše, to je jedan od načina na koji jačamo imuniitet.

"Naša tijela građena su tako da sa lahkoćom vare sluz, s obzirom na to da je nesvjesno unosimo sve vrijeme", objasnio je otorinolaringolog Skot Rikert iz Njujorka.

Najgore što može da se desi jeste krvarenje iz nosa uslijed "intenzivnog kopanja".

(Avaz/Ajla Hurko)

 
DjecaNos
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.