12.1.2018. 22:33
0
Bobice zove protiv dijabetesa
Nova studija pokazala je da polifenoli iz bobica zove mogu utjecati na nivo glukoze u krvi te povećati apsorpciju glukoze i slobodnih masnih kiselina u mišićima.

Riječ je o novom istraživanju koje prati biljne ekstrakte zove, antocijanine, procijanidine i metabolite s antidijabetičkim svojstvima, koji su potencijalno uspješni spojevi u borbi protiv dijabetesa, prenosi Avaz.

U svom su istraživanju znanstvenici u stanice skeletnog mišića ubrizgali spomenute polifenole zove, a najbolje rezultate dobili su koristeći etanol i metanol za pripremu ekstrakta.

Znanstvenici tvrde da antidijabetička svojstva spojeva zove povećavaju hranjivu vrijednost ovih bobica i svrstavaju ih na listu namirnica koje mogu pomoći u borbi protiv dijabetesa.

(Ajla Hurko)




0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.