30.4.2019. 17:39
0
Zdravo mršavljenje za dojilje
Dojenje će mnogim majkama nakon porođaja pomoći da se brže riješe suvišnih masnoća nakupljenih tijekom trudnoće. Taj višak masnoća upravo tome i služi. Uloga masnoća je osigurati hranjivost majčina mlijeka. No, javit će se sada one majke koje su uspješno dojile i svejedno nisu smršavile ni grama. Njima će možda pomoći sljedeći savjeti…

Jedite raznoliko, birajte voće (svježe i sušeno), povrće (posebno lisnato zeleno), cjelovite žitarice umjesto "bijelih" (rafiniranih), neslane sjemenke i orašaste plodove te nemasno meso i ribu.

Uravnotežite obroke, neka ne budu previše slatki i masni jer šećer, visoko masna hrana i alkohol sadržavaju prazne kalorije.

Izbjegavajte metode prženja u puno ulja, radije kuhajte. Kuhajte na pari, pirjajte na lešo ili pecite na roštilju ili u pećnici s minimalno ulja.

Dijetalna vlakna pomoći će regulaciji probave nakon porođaja, a sadržavaju ih cjelovite žitarice i proizvodi te svježe voće i povrće.

Pažljivo pročitajte etikete na proizvodima i konzumirajte malomasne mliječne proizvode (obrano mlijeko, light jogurt…). Mlijeko i mliječni proizvodi dobar su izvor bjelančevina i kalcija i posebno su važni za dojilje.

Upotrebljavajte biljna ulja radije nego masti, najbolje hladno prešana (maslinovo, suncokretovo…).
Pijte dosta tekućine, posebice vode.

Ne preskačite obroke, a doručak je obvezatan.

Kako biste spriječili gubitak energije, rasporedite obroke na šest manjih radije nego na tri golema obroka te jedite u redovitim razmacima, po mogućnosti kada ogladnite.

Nađite vremena da na miru pojedete topli obrok.

Odolite iskušenjima u međuobrocima.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.