26.10.2019. 10:27
0
Dr. Izet Pajević poručio: Psihijatri su danas moderni svećenici
FOTO: Faktor.ba
U Tuzli se održavaju Sedamnaesti psihijatrijski dani koji su okupili desetke istaknutih liječnika, znanstvenika psihijatara koji govore o sve većem porastu psihičkih oboljenja, a posebna pažnja je posvećena dječijoj i adolescentskoj psihijatriji.

Tema koja prati kongres su aktuelnosti i dileme u liječenju. Okolnosti u savremenom svijetu su takve da je broj psihičkih oboljenja sve veći, što zahtjeva preispitivanje postojećih i iznalaženje novih metoda prevencije i liječenja.

- Naučna psihijatrija bilježi oko 200 godina razvoja i za ova dva stoljeća smo prolazili kroz različite faze u psihijatriji. Bilo je različitih trendova, ali danas psihijatrija raspolaže brojnim alatima kojima može rješavati sve probleme, odnosno psihičke poremećaje   - kaže za Fenu dr. Izet Pajević, predsjednik Udruženja psihijatara u BiH i predsjednik organizacionog odbora Sedamnaestih psihijatrijskih dana Bosne i Hercegovine.

Posljednjih 40-ak godina psihijatrija se posvetila činiocima koji pospješuju duhovno zdravlje i čine čovjeka otpornim na stresove koji mogu dovesti do narušavanja mentalnog zdravlja ljudi.

- Do pedesetih godina prošlog stoljeća uvijek smo se trudili da uklonimo simptome. Ako se sjetimo da je definicija zdravlja ne samo odsustvo bolesti nego da je to stanje potpunog psihičkog, fizičkog, duhovnog, emocionalnog i socijalnog blagostanja, onda je prije to značilo da bolest potpuno otklonimo. Međutim, danas je cilj da se poboljša blagostanje čovjeka te da nađemo metode i tretmane koji će podržati ono što je u čovjeku zdravo - rekao je dr. Pajević.

Psihička oboljenja ljudi, posebno djece sve su veći izazov današnjice.

- Psihijatrija je ključni faktor u zaštiti mentalnog zdravlja. Moderno sekularno društvo u psihijatriju gleda kao što su ranijih godina gledali u religiju. Psihijatri su na neki način moderni svećenici kojima se ljudi povjeravaju i od kojih traže pomoć, duševni mir i čuvaju to u svojoj intimi - pojasnio je za Fenu dr. Pajević.

Dani psihijatara održavaju se u organizaciji Udruženja psihijatara u Bosni i Hercegovini, Udruženja za dječju i adolescentnu psihijatriju u Bosni i Hercegovini i Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a uz pokroviteljstvo Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Evropske psihijatrijske asocijacije.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.