11.11.2019. 15:54
0
Arthur Erken: Seksualno i reproduktivno zdravlje trebaju postati stvarnost za sve
Svjetski lideri, civilno društvo i privatni sektor okupljaju se u Keniji kako bi se obavezali na akcije koje će do 2030. godine okončati smrtnost majki, udovoljiti potrebama za kontracepcijskim sredstvima i zaustaviti rodno zasnovano nasilje.

Samit o ICPD25 u Nairobiju se održava 25 godina nakon revolucionarne Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju (ICPD), gdje je 179 država pozvalo na osnaživanje žena i djevojčica u svim sferama života, uključujući i seksualna i reproduktivna prava i zdravlje.

- Kenija je ponosna što može ugostiti 6.000 svjetskih vođa, predstavnike nevladinih organizacija, mlade ljude, poslovne i vjerske vođe i mnoge druge iz 160 zemalja - kaže veleposlanica Macharia Kamau.

Na samitu, najviši vladini dužnosnici, uključujući šefove država, parlamentarce i predstavnike nevladinih organizacija objaviti će svoje financijske i programske obaveze, politike i druge inicijative koje imaju za svrhu ostvarenje svih ciljeva koji proizilaze iz ICPD-a 1994. Do sada je preuzeto više od 1.000 obaveza.

- Daleko smo došli od ICPD-a u tome da ispunimo našu globalnu predanost da seksualno i reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava postanu stvarnost za sve – kazao je direktor za komunikacije i strateško partnerstvo UNFPA, agencije za seksualno i reproduktivno zdravlje Ujedinjenih nacija Arthur Erken.

Dodao je da moraju pojačati napore kako bi moderna kontracepcijska sredstva učinili dostupnima svima koji to žele i trebaju, poboljšali zdravstvenu zaštitu majke i zaštitili žene i djevojčice od rodno zasnovanog nasilja i štetnih praksi poput dječijeg braka i genitalnog sakaćenja.

Podaci kojima raspolažu, govore da danas, oko 232 miliona žena žele spriječiti trudnoću, ali ne koriste modernu kontracepciju.   

Fokus samita je pet glavnih tema: seksualno i reproduktivno zdravlje kao dio univerzalnog zdravstvenog osiguranja, sredstva potrebna za realizaciju svih ciljeva ICPD-ovog programa akcije, demografska raznolikost i njena moć pokretanja ekonomskog rasta i održivog razvoja, mjere za okončanje rodno zasnovanog nasilja i štetnih praksi, i pravo na seksualnu i reproduktivnu zdravstvenu zaštitu, čak i u humanitarnom kontekstu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.