30.11.2019. 20:46
0
Zaustavite krv iz nosa - brzo i pravilno
Ponekad dijete samo malo jače puhne na nos pa mu krene krv. Ona zna poteći iz nosa sasvim iznenada i kad su djeca nemirna, pa su se potukla s drugarima ili ih je lopta u dvorištu udarila u glavu.

Sva ova krvarenja su u najvećem broju slučajeva bezazlena i prolaze sama od sebe. Ali, nije zgoreg znati kako da pravilno reagirate i pomognete djetetu ako mu krv poteče na nos.

U devedeset posto slučajeva kad dođe do spontanih, neočekivanih krvarenja iz nosa kod djece, krv teče iz donjeg dijela nosne pregrade, gdje se nalazi gust splet krvnih sudova.

Pošto su kod malenih krvni sudovi smješteni blizu površine, a sluzokoža im je veoma tanka, svaka pa i najmanja povreda i naglo širenje krvnih sudova mogu izazvati krvarenje.

Dešava se da maleno, zadubljeno u svoje misli, nesvjesno malo pročeprka po nosu i krenut će mu krv. Ili, ako mu se previše osuši sluzokoža nosne šupljine, jer je u stanu suh zrak, opet se može dogoditi da mu potekne krv.

Osim toga, krtost krvnih sudova izazvana je nedostatkom vitamina C. Zato malenima nerijetko krv iz nosa ide poslije preležane bolesti kada je njihov organizam oslabljen i osjeća manjak vitamina.

Ponekad spontanom krvarenju iz nosa prethodi glavobolja i zujanje u ušima. To se dešava malenima kojima teško padaju promjene vremena, naglo im se mijenja arterijski pritisak, krvni sudovi se čas šire, čas skupljaju, što njihovi zidovi ne mogu uvijek izdržati pa pucaju.

Šta TREBA uraditi  

- Prije svega smirite dijete.

- Stavite ga u sjedeći položaj i nagnite mu glavu malo naprijed. Otkopčajte mu košulju i olabavite okovratnik, otvorite prozor i recite mu da polagano duboko udiše zrak na nos i izdiše ga na usta.

- Na korijen nosa između obrva stavite mu kockice leda ili peškirić nakvašen hladnom vodom, a noge mu zagrijavajte. Tako ćete suziti krvne sudove u nosu, a proširiti one u nogama, pa će krv poteći iz glave naniže.

- Prstima stisnite nos ili mu stavite u nozdrvu komadić sterilne vate natopljene

troprocentnim rastvorom hidrogena. Na taj način zatvorit ćete krvni sud koji krvari.

- Ukoliko je krvarenje jako, a vi ga ne možete zaustaviti, pozovite hitnu pomoć, jer čak i na prvi pogled beznačajan gubitak krvi može izazvati vrtoglavicu, nesvjesticu i malokrvnost.

Šta se NE SMIJE raditi   

- Nipošto nemojte staviti dijete u horizontalan položaj bez jastuka ispod glave, i nogu dignutih uvis. U takvoj pozi priliv krvi će se samo pojačati.

- Ne zabacujte djetetu glavu unazad, jer se tako smanjuje odliv krvi kroz vratne vene, a samim tim pojačava krvarenje. Osim toga, tako prijeti opasnost da se dijete zagrcne, što može izazvati povraćanje i gušenje.

- Kad se krvarenje zaustavi, ne treba odmah davati djetetu da jede niti da pije kakao ili čaj. Hrana i ti napici povećavaju krvni pritisak i proširuju krvne sudove, pa krvarenje može ponovo početi.

Dugoročna pomoć 

Ako djetetu često, naizgled bez razloga, ide krv iz nosa, potrebno je poštovati nekoliko jednostavnih pravila:

1. Postarajte se da dijete prestane čačkati nos.

2. U stanu trebate imati ovlaživač zraka ili na radijatorima posude s vodom.

3. Svakodnevno vodite dijete u šetnju po svježem zraku.

4. Vodite računa o ishrani kako bi s voćem i povrćem dijete dobijalo neophodne vitamine. Osobama sklonim čestim krvarenjima iz nosa liječnici preporučuju hranu bogatu bjelančevinama: sir, džigericu, pileću supu...

5. Odvedite dijete otolaringologu koji će vam detaljnije objasniti o čemu se radi, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.