24.2.2020. 16:13
0
Devet osoba pod nadzorom u RS-u zbog toga jer su doputovale iz područja zahvaćenih koronavirusom
U Republici Srpskoj (RS) za sada nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od korona virusa, a trenutno je u tom bh. entitetu pod zdravstvenim nadzorom devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti - rečeno je na sastanku ministra zdravlja Alena Šeranića i članova entitetskog Koordinacionog tijela za planiranje, provođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa (COVID-2019).

Međutim, kako je saopćeno, nastavljaju da se provode sve mjere fokusirane na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim korona virusom.

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju pojave slučajeva novog koronavirusa u Italiji, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ministar Šeranić je donio naredbu o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS.

Ona se odnosi na zdravstvene ustanove, jedinice lokalne samouprave i aerodrom i provođenje mjera za zbrinjavanje evenutalnih slučajeva oboljelih od bolesti izazvane novim virusom korona, a u skladu s procjenom i prethodnim instrukcijama Instituta za javno zdravstvo RS.

Navedeno je da su predstvanici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS-a u stalnom kontaktu s Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.