7.5.2020. 11:00
0
Njemački stručnjaci otkrili Ahilovu petu koronavirusa
Direktor Instituta za biohemiju (IBC2) u Frankfurtu, hrvatski naučnik Ivan Đikić, sa svojim timom otkrio je potencijalnu slabu tačku novog korona virusa, koja bi omogućila dvostruku terapijsku strategiju – zaustavljanje širenje virusa i jačanja imunuloškog odgovora na virus.

“Takav koncept i tu novu ideju niko nije testirao. Mi smo prvi koji imamo mogući lijek koji će dvostruko djelovati i na virus i na podsticanje imunološkog odgovora”, rekao je Đikić.

Dodao je da je to otkriće velik korak prema pronalasku lijeka, jer, kako kaže, ne možemo uspjeti u liječenju COVID-19 ako ne znamo ništa o njemu.

Dosad su u liječenju teško oboljelih pacijenata korišćeni ljekovi proizvedeni za liječenje drugih bolesti, ali, ističe Đikić, ne postoji nijedan lijek koji je pokazao djelotvornost kod kritičkih kliničkih ispitivanja.

“Ovo je sada šansa da prvi put stvorimo nešto što je unikatno i fokusirano na virusni enzim i na temelju toga možemo da stvorimo efikasniji i specifičniji lijek za ovu vrstu virusa”, istakao je Đikić za Dnevnik Nove TV, prenosi CdM.

Projekat je nastao od ideje kako pronaći Ahilovu petu, odnosno slabu tačku koronavirusa, a ne lijek, napomenuo je Đikić. Tokom dva mjeseca i saradnje s devet laboratorija iz Njemačke i Holandije uspjeli su da otkriju tajnu – gdje je virus slab.

Za taj poduhvat Đikić je na svom Tviter profilu rekao da je to bilo najbolje iskustvo njegove karijere koje je zahtijevalo izuzetan timski napor.

Sljedeći korak je da što prije prebace ove osnovne informacije u kvalitetno naučno istraživanje na klinici. Istakao je da su saznali da se u Njujorku već vodi jedan klinički eksperimetn u kojem se pokušava uništiti upravo virusni enzim koji su oni otkrili.

Ako taj lijek djeluje na njihov enzim, onda su to dva velika otkrića, naglasio je on.

U suprotnom, istraživanja se nastavljaju kako bi za šest do 12 mjeseci mogli da dobiju potpuno nov lijek.

„Iako nam možda duže treba, za budućnost će to biti ogromna prednost. Ne samo za ovaj virus, nego i za druge viruse“, naglasio je Đikić.


(Patria) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.