25.9.2020. 12:52
0
Koronavirus nastavlja mutirati: Više zarazan ne znači i smrtonosniji
Zdravstveni stručnjaci smatraju da je virus Covid-19 nastavio mutirati tokom pandemije, te da vjerovatno postaje još više zarazan.

Prema novoj američkoj studiji koja je analizirala 5.000 genetičkih sekvenci virusa, njegova mutacija ipak ne dovodi do veće smrtnosti ili promjene efekata virusa - iako se sada još lakše zaraziti.

David Morens, virolog pri Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti, tvrdi da bi se rezultati nove studije ipak trebali tumačiti s dozom opreza, ali i to da bi mutacija mogla biti reakcija virusa na epidemiološke mjere poput socijalnog distanciranja.

- Mjere predstavljaju prepreke prenosivosti odnosno zarazi, ali kako virus postaje sve više zarazan/prenosiv, statistički lakše prevazilazi takve barijere, objašnjava Morens.

On je također pomenuo da bi virus mogao nastaviti mutirati čak i nakon uvođenja vakcine, što znači da bi se vakcina morala redovito prilagođavati kao što je slučaj svake godine sa vakcinom protiv gripe.

SAD su i dalje na vrhu svjetske liste po broju zaraženih koji sada iznosi najmanje 7.185.516, dok je broj smrtnih ishoda dostigao vrtoglavu cifru od 207.538.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, dvadeset saveznih američkih država se u protekle dvije sedmice suočilo sa porastom broja novozaraženih od najmanje 5%.

Američki stručnjaci za javno zdravstvo tvrde da je prerano izvoditi zaključke o uzroku ponovnog rasta broja novih infekcija tj. da li se radi o posljedici okupljanja tokom praznika rada početkom septembra, otvaranju škola ili se pak radi o zahlađenju u mnogim dijelovima zemlje zbog čega se više vremena provodi u zatvorenim prostorima.

Dr. Robert Redfield, direktor Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja, pripisuje porast stope zaraze i mladim ljudima, odnosno njihovom načinu života. On tvrdi da 26% novih infekcija čine osobe iz starosne grupe 18 do 25, kao i to da se 90% Amerikanaca još uvijek može zaraziti, obarajući time uvjerenje da su SAD na putu razvoja kolektivnog imuniteta.  

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.