26.9.2020. 14:15
0
Sudbina: Prvi čovjek koji je izliječen od HIV-a sada ima rak
Timothy Ray Brown, prva osoba za koju se zna da je izliječena od HIV infekcije, kaže da je sada smrtno bolestan od recidiva raka, kojim je podstaknuto njegovo istorijsko liječenje prije 12 godina.

Amerikanac je godinama bio poznat kao berlinski pacijent, a imao je transplantaciju u Njemačkoj od donora sa prirodnom rezistencijom na virus side.

Prilikom liječenja leukemije, Brown je najprije tretiran radijacijom, a potom je primio novu koštanu srž zdravog donora.

Nakon tretmana, ne samo da je Brownova leukemija bila u remisiji, nego se i HIV virus smanjio na nivo koji nije mogao da se detektuje u organizmu. Iako Brown od tada nikad više nije uzimao antiretroviralne lijekove, koje inače uzimaju pacijenti zaraženi HIV-om, a koji za cilj imaju održavanje imuniteta i držanje virusa pod kontrolom, HIV se u njegovom organizmu nikad više nije pojavio.

Ali u intervjuu za Associated Press Brown je rekao da se njegov rak vratio prošle godine i da se proširio. Trenutno prima njegu u Palm Springsu, u Kaliforniji, gdje inače i živi.

- Još mi je drago što sam je imao, rekao je Brown o svojoj transplantaciji.

To je, kako je istakao, otvorilo "vrata kojih ranije nije bilo" i podstaklo naučnike da rade više na pronalaženju lijeka.

- Timothy je dokazao da se HIV može izliječiti, ali to nije ono što me inspiriše kod njega, rekao je dr Steven Deks, specijalista za sidu sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, koji je sa Brownom radio na daljem istraživanju lijeka.

- Uzeli smo mu komade crijeva, uzeli smo komade limfnih čvorova. Svaki put kad bi se od njega zatražilo da nešto učini, pojavio se sa nevjerovatnom gracioznošću, rekao je Deks.

Brown je Amerikanac koji je radio kao prevodilac u Berlinu devedesetih kada je saznao da ima HIV. Godine 2006. dijagnostikovana mu je leukemija.

Dr Gero Hueter, stručnjak za rak krvi sa Univerziteta u Berlinu, vjerovao je da je transplantacija srži najbolja Brownova šansa da pobijedi leukemiju.

Pitao se, da li bi mogao da izliječi i drugu Brownovu bolest koja ugrožava život koristeći donatora sa mutacijom gena koji pruža prirodni otpor virusu side.

Donatori poput ovih su vrlo rijetki, a transplantacija je rizična. Ljekari moraju da unište pacijentov oboljeli imunološki sistem hemoterapijom i zračenjem, zatim transplantiraju ćelije davaoca i nadaju se da će se razviti u novi imuni sistem za primaoca.

Brownova prva transplantacija 2007. bila je samo djelimično uspješna. Imao je drugu transplantaciju od istog davaoca u martu 2008. godine i činilo se da ta djeluje.

Od tada, Brown je više puta testiran negativno na virus HIV i često se pojavljivao na konferencijama o sidi na kojima se raspravlja o istraživanju liječenja.

- Bio je poput ambasadora nade, rekao je Brownov partner Tim Hoefgen.

Vjeruje se da je i drugi čovjek Adam Kastiljelo, tj. "londonski pacijent", izliječen transplantacijom sličnom Brownovoj 2016. godine.

Mark King, čovjek iz Baltimora koji piše blog za ljude sa HIV-om, rekao je da je razgovarao sa Brownom ranije ove nedjelje i zahvalan je na njegovom doprinosu u istraživanju side.

- Neshvatljivo je kakvu je vrijednost imao za svijet, on je ljubazan i skroman momak koji sigurno nikada nije tražio svjetla reflektora, rekao je King.



(Lejla Trle) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.