13.10.2020. 14:27
0
Koliko dugo pacijent može bolovati od covida-19?
Većina bolesnika s koronavirusom ima blagu do umjerenu bolest i brzo se oporavlja. Stariji bolesnici skloni su dužem oporavku. To uključuje i one koji su pretili ili imaju visoki krvni tlak i druge kronične bolesti. Oporavak od ove bolesti ovisi od osobe do osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže kako oporavak obično traje dva do šest sedmica. Jedno američko istraživanje pokazalo je da je oko 20 posto nehospitaliziranih pojedinaca u dobi od 18 do 34 godine još uvijek imalo simptome najmanje dvije sedmice nakon što se razboljelo. Isto vrijedi i za gotovo polovicu ljudi u dobi od 50 i više godina.

VEZANE VIJESTI
Kada je riječ o jako bolesnim osobama koje su morale biti hospitalizirane, studija u Italiji pokazala je kako 87 posto još uvijek ima simptome dva mjeseca nakon što se razboljelo. Dugotrajni simptomi uključivali su umor i nedostatak zraka.

Dr. Khalilah Gates, specijalistica za pluća iz Chicaga, izjavila je da mnogi od hospitaliziranih pacijenata imaju epizode kašlja, teškoće s disanjem i umor tri do četiri mjeseca nakon infekcije. Rekla je da je teško predvidjeti kada će se točno oboljeli od covida-19 osjećati dobro.

"Uznemirujuće je da još uvijek nemamo sve odgovore", rekla je Gates.

Također je teško predvidjeti koji će bolesnici razviti komplikacije nakon što se bolest pojavi. Covid-19 može zahvatiti gotovo svaki organ, a dugoročne komplikacije mogu uključivati upalu srca, smanjenu funkciju bubrega, nejasno razmišljanje, anksioznost i depresiju, piše Medical xpress.

Dr. Jay Varkey, specijalist za zarazne bolesti Sveučilišta Emory, navodi da je još nejasno izazva li sam virus ove dugotrajne probleme ili se oni javljaju zbog upale.

"Kada jednom prebolite akutnu bolest, ne znači da je to zaista završena priča", rekao je, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.