19.11.2020. 12:00
1
Dr. Nada Koluder-Ćimić poručila: Favipiravir neću dalje preporučivati pacijentima. Odluku ću prepuštati samom pacijentu!
"Nakon saznanja da nema ozbiljnih randomiziranih kliničkih studija o djelotvornom učinaku Favipiravira u COVID-u isti neću dalje preporučivati.

Ali ako budem ubuduće pitana odluku ću prepuštati pacijentu s naglaskom bitnosti tajminga. Pomamu za "turskim lijekom" shvatam kao strah od nepoznatog i dopuštam samoizbor”, jasna je profesorica Nada Koluder-Ćimić, bivša direktorica Infektivne klinike KCUS-a koja se u vrijeme pandemije stavila na raspolaganje drugim zdravstvenim ustanovama, piše Patria.

Inače, u sarajevskim apotekama naprosto su “planule” sve količine turskih tableta Favira po cijeni od 298 KM za koje je pri njihovom uvozu u BiH objavljeno da su se pokazale efikasnim pri liječenju oboljelih od korona virusa. 

Kako je ranije otkrio Fokus na osnovu podataka dobivenih prilikom istraživanja ove teme, ove tablete su još uvijek u fazi ispitivanja, no to nije bila smetnja da njihov dobavljač čije ime za sada niko ne otkriva ekspresno dobije saglasnost za interventni uvoz, pa je tako od prijedloga da se ove tablete uvezu do njihove rasprodaje u bh. apotekama proteklo tek dvadesetak dana. 

Uprkos visokoj cijeni kutije ovog lijeka koja sadrži 40 tableta, za njim je zavladala prava pomama, iako stručnjaci koji su propisivali ovaj lijek kažu da nema dokaza o njegovoj učinkovitosti kod liječenja oboljelih kod Covid 19.

(Patria)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.