16.1.2021. 11:43
0
Nezadovoljstvo Evropske unije zbog odgode opskrbljivanja vakcinom protiv Covida
Nekoliko zemalja Evropske unije prima znatno manje doza Pfizerove vakcine protiv koronavirusa nego što se očekivalo, nakon što je američka kompanija usporila isporuke.

Šest država nazvalo je situaciju "neprihvatljivom" i upozorilo da se time "smanjuje kredibilitet procesa vakcinacije", javlja BBC.

Švedska, Danska, Finska, Litvanija, Latvija i Estonija pozvale su EU da izvrši pritisak na Pfizer-BioNTech. Kompanija Pfizer je saopćila da su smanjene isporuke privremeni problem.

Kompanija navodi da su na isporuke uticale promjene njihovih proizvodnih procesa namijenjene jačanju proizvodnje.

- Iako će ovo privremeno uticati na isporuke krajem januara do početka februara, doći će do značajnog porasta broja doza dostupnih pacijentima krajem februara i u martu - saopćeno je iz Pfizera.

EU se ne oslanja u potpunosti na Pfizerovu vakcinu, jer su odobrili za upotrebu vakcinu američke kompanije Moderna. Ipak, očekuje se da će se usporiti tempo programa vakcinacije.

Njemačko ministarstvo zdravstva nazvalo je Pfizerovu najavu usporene opskrbe iznenađujućom i "vrijednom žaljenja", napominjući da se obvezalo na datume isporuke do sredine februara.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da ju je izvršni direktor Pfizera uvjerio da će stići sve narudžbe zagarantovane za isporuku u prvom kvartalu godine.

Prošle sedmice, von der Leyen rekla je da se Pfizer složio da će ove godine EU opskrbiti sa 600 miliona doza, dvostruko više od početne narudžbe.

Međutim, ovo neće umiriti evropske vlade koje se bore da spriječe širenje nove varijante Covid-19 koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.