1.2.2021. 20:57
0
Iz WHO sada tvrde da se i trudnice mogu vakcinisati: Evo šta ljekari kažu na to
Vakcine kompanija "Pfizer-BionTech" i "Moderna" nisu testirane na trudnicama, ali nisu pokazale štetne efekte u ispitivanjima na životinjama

Svjetska zdravstvena organizacija promijenila je smjernice u vezi sa vakcinacijom trudnica protiv koronavirusa.

Iako je WHO do sada bila na stanovištu da bi trudnice trebalo da budu izuzete iz imunizacije, osim ukoliko ne pripadaju rizičnim kategorijama, sada su drugačijeg stanovišta. Vakcine kompanija "Pfizer-BionTech" i "Moderna" nisu testirane na trudnicama, ali nisu pokazale štetne efekte u ispitivanjima na životinjama. Tehnologija koja se koristi u ovim vakcinama poznata je kao sigurna i bezbjedna, istakli su američki stručnjaci, a SZO je u svom saopštenju naglasila:

- Na osnovu onoga što znamo o ovoj vrsti vakcine nemamo nijedan konkretan razlog da verujemo da će postojati specifični rizici koji bi premašili koristi vakcinacije za trudnice.

Njihova preporuka sada je usklađena sa smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

- Ovo je dobra prilika trudnicama da se vakcinišu i zaštite od teških rizika koje može da izazove koronavirus. Ovo je dobra vest i za buduće mame i za njihovo potomstvo, izjavila je za New York Times profesorica ginekologije sa Univerziteta Emory u Atlanti.

Međutim, ginekolog Aleksandar Ljubić istakao je da je stav medicinske struke da se trudnice ne vakcinišu protiv koronavirusa i dodao da je preporučena vakcinacija samo ako trudnice rade s Covid-19 pacijentima ili imaju određene bolesti, transplantiran organ, neka hematološka oboljenja. On je za TV K1 rekao da stav WHO nije dovoljno potkrepljen dokazima.

- Ne postoje studije o efektu vakcinacije na trudnoću. Nijedan proizvođač vakcina nije uključivao trudnice u grupu ispitanika. Najveća svjetska udruženja, američka, engleska, evropska, ne predlažu sistemsku vakcinaciju trudnica, rekao je Ljubić.

Naglasio je da je RNK nova vakcina, da nije tradicionalna, da saznanje govori da će "vjerovatno biti bezbjedna".

- Nisu ni sve klasične vakcine dozvoljene u trudnoći  MMR, vakcina protiv tuberkuloze, istakao je Ljubić.

Doktorka Ana Gligić, koja je svojevremeno bila u prvim redovima borbe s epidemijom variole vere, rekla je za TV Prva da nije tačno da oni koji planiraju potomstvo ne treba da prime vakcinu, prenosi Kurir.

- Poznato je da u trudnoći ne treba da se primi, ali ako planiraju, ono što će primiti s vakcinom će biti eliminisano pojavom antitijela nakon 21 dan i nema nikakve opasnosti za buduće potomstvo. Vakcinisani ljudi svakako mogu da planiraju potomstvo.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.