12.4.2021. 13:45
0
Post COVID sindrom - najčešće posljedice koje ostaju nakon prebolovanog virusa
Post-COVID sindrom je stanje s kojim se ljekari sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli COVID- 19 i kod kojih je ova bolest ostavila posljedice stvarajući tako mogućnost nastanka ozbiljnih komplikacija koje zahtijevaju dalje praćenje i liječenje.

Prema istraživanjima koje je sproveo časopis Lancet Psychology, svaki treći preživjeli covid pacijent suočava se sa brojnim poremećajima u zdravstvenom sistemu, koji traju i do 6 mjeseci nakon izlječenja. 

Iako neki pacijenti mogu imati blaži oblik koronavirusa, možda čak biti i potpuno asimptomatski, posljedice koje ostaju nakon izlječenja COVID-a 19 mogu izazvati, najčešće, anksiozne poremećaje, nesanicu, česte promjene raspoloženja i slično.

Neki od najčešćih simptoma koronavirusa su gubitak čula okusa i čula mirisa. Mnogi pacijenti tako tvrde da se  dugo nakon preležanog koronavirusa, pomenuta čula nisu vratila na staro. Tačnije, još uvijek ne osjećaju okus hrane ili pića, ne mogu osjetiti najdraže mirise itd...


Nedostatak vazduha, bolovi u prsima, kašalj, promjene na plućima - samo su neki od simptoma koje koronavirus ostavlja za sobom. Pluća su ta koja budu najviše oštećena zbog svog tkiva na kojem dugo ostaju ožiljci. U zavisnosti od težine i ozbiljnosti bolesti, možda čak i čitav život. 


Iako je COVID-19 primarno respiratorna bolest, ne postoji organ koji ne može biti zahvaćen. Učestalost pojavnosti neuroloških simptoma poput nesanice, znojenja, deficita moždanih ćelija, upale mozga, paralize, itd., doveo je do toga da neurolozi sve češće govore o posebnom Post-COVID neurološkom sindromu. Pored toga, primijećena su brojna stanja iz domene psihijatrije poput demencijama sličnih sindroma, anksioznosti, depresije, PTSP-a. Imuni sistem je tako najjače oružje protiv pandemije.


(Semra Šantić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.