19.4.2021. 10:31
0
Hurme u ljudskom tijelu proizvode posebnu vrstu energiju
U mjesecu Ramazanu hurme se mnogo više konzumiraju u odnosu na ostatak godine, najčešće prilikom prekida posta, a njihova vrijednost pozitivno utiče na cjelokupni organizam.
Nije nova informacija da se hurme, zbog širokog spektra vijednosti, smatraju jednom od najzdravijih voćki na svijetu. Hurme su odličan i jedinstven izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva, prirodni šećer koji sadrže dobra je zamjena običnom šećeru, lahko se vare i smanjuju osjećaj gladi. Liječe anemiju, povišen krvni pritisak, holesterol i rak. 

Hurme su izuzetno hranjive, te jedna porcija od 100 grama hurmi sadrži:
  • Kalorije: 282
  • Proteini: 2,5 grama
  • Ugljikohidrati: 75 grama
  • Vlakna: 8 grama
  • Šećer: 64 grama
  • Kalcijum: 3% od dnevne vrijednosti (DV)
  • Željezo: 6% DV
  • Kalijum: 14% DV
  • Magnezijum: 10% DV
  • Vitamin B6: 10% DV
 

Pored nutritivne vrijednosti koje imaju, treba biti umjeren prilikom uzimanja hurmi, jer su one sitne, lahke za korištenje, a veća količina može negativno uticati kod osoba koje pate od dijareje, sindroma iritabilnog crijeva, odnosno osoba koje su osjetljve na određenu vrstu ugljikohidrata. Tada stvaraju osjećaj nadutosti i želučane tegobe. 

Plavi halogen i zaštita protiv sihra i otrova

Hurme su odličan lijek protiv sihra i otrova. U tom slučaju dobro pomaže pijenje vode u kojoj su se kiselile svježe hurme. Poslanik s.a.v.s. u jednom hadisu bilježi sljedeće:,,Ko ujutru pojede 7 osušenih hurmi, tog dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov.'' A zbog čega broj 7? Naime, broj sedam ima veoma važnu ulogu u svemiru - prvi broj koji se spominje u Kur'anu je upravo taj broj; sedam hurmi otprilike je teško 70 grama što predstavlja dovoljnu količinu različitih minerala, soli i vitamina koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma. 

Bilo bi dobro na svaku hurmu izučiti po Ajetul Kursijju.

Jedenje hurmi u ljudskom tijelu proizvodi posebnu vrstu energije koja se naziva plani halogen. Taj spektralni plavi halogen formira zaštitini oblik oko našeg tijela koji nas štiti od nevidljivih elektromagnetnih valova. Taj štit stvara se nakon konzumiranja naparnog broja hurmi/datula. 


(Semra Šantić)

 

 

 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.