22.11.2023. 18:29
0
Zašto je važno da uz obrok ne pijete vodu?
FOTO: Pixabay
Iako je važno da ostanete hidrirani i konzumirate najmanje dva litra vode dnevno, ne treba je piti dok jedete.

Ako zajedno sa hranom unosite tečnost, može se poremetiti nivo koncentracije kiseline u želucu, koja je neophodan ovom organu za pravilno varenje hrane.

Ovaj savjet posebno važi za ispijanje hladne vode jer dodatno usporava proces varenja hrane i imaćete osjećaj težine u stomaku.

Najbolje bi bilo da pijete vodu 15 minuta prije jela. Poslije obroka sačekajte najmanje pola sata da popijete vodu.

"Moja preporuka je da tokom dana podijelite dva litra vode i pijete postepeno, kako nikada ne bi popili previše. Previše vode remeti varenje, a može se desiti da višak hrane ostane u organizmu i poremeti nivo insulina i šećera, što dovodi do dijabetesa", rekao je nutricionista Anju Sud, prenosi RTCG.

(M.Lj.)

obrokVoda
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.