20.6.2024. 9:01
0
Najbolja i najgora pića koja možete piti tokom velikih vrućina
Dosta vam je pijenja vode tokom toplinskog vala, a i dalje želite ostati hidratizovani i brinuti se za svoje tijelo? Sigurno vas zanima postoje li i druga pića koja su za naš organizam dobra barem približno kao voda.

Najbolji izbori

Voda je naravno broj jedan kad je u pitanju hidratacija organizma, o tome uopće nema rasprave. Ali, što još možete piti, posebno u situacijama kada živa u termometru bez zaustavljanja raste?

Mlijeko

Možda vam se ne čini očitim odgovorom, ali mlijeko s kalcijem i vitaminom D koje sadrži, može vaš organizam držati svježim i tijekom najtoplijih dana.

Voda s okusom


Nekim ljudima je teško cijeli dan piti samo čistu vodu. Ako sami pripremate vodu s okusom, to je dobar način da zaintrigirate nepce bez unošenja dodatnog šećera.

Voćni sokovi

Voćni sokovi sadrže oko 85 posto vode što ih čini dobrim izborom pića za hidrataciju.

I vitamini koje voće sadrži su zdravi pa se pobrinite da pijete samo stopostotne voćne sokove.

Pripazite s unosom šećera. Ako pijete dosta voćnih sokova – zalijte ih vodom. A možete ih i zamrznuti i uživati u ukusnom sladoledu.

Lubenica

Nisu samo piće dobra za održavanje optimalne razine hidratacije tijela. Lubenica je gotovo samo voda, a tako je ukusna…

Sportski napici

Oglasi sa svih strana doslovno viču o tome koliko su sportska piće dobra za hidrataciju. Ipak…

Elektroliti koji se nalaze u sportskim pićima mogu biti vrlo učinkoviti u hidrataciji. Ova pića su ukusna i lako ih je piti, ali pripazite koliko šećera i ugljikohidrata ima u njima, osobito ako niste fan tjelovježbe.

Ako se ne pripremate za maraton, jedno ovakvo piće dnevno vam je sasvim dovoljno.

Čaj


Čajevi bez kofeina su sjajni, osobito ako pripremate pravi čaj. Nema veze od koje biljke ga pripremate, je li hladan ili vruć – čaj je dobar za hidrataciju.

Pun je antioksidansa i umjerena konzumacija čaja pomoći će vam u održavanju zdravlja tijekom velikih vrućina.

Najgora pića

Pivo

Bilo koje piće koje uklanja vodu iz tikva nije dobar izbor.

Što je veći postotak alkohola u piću, više ćete dehidrirati nakon njega.

Ako baš želite popiti pivo, odlučite se za ono s niskim udjelom alkohola ili potpuno bezalkoholno.

Vino i žestice

Alkohol je dehidrator. Većina vina ima oko 12 posto alkohola, ali i to je bolje od žestice koja sadrži i do 40 posto alkohola.

Ni alkoholni kokteli nisu dobar izbor.

Vrući kakao

Loša vijest. Jedna šolja vruće čokolade ili kakao sadrži više kalorija i šećera nego limenka soka. Dobra vijest? Vjerojatno se po velikoj vrućini nećete odlučiti popiti baš ovo.

Kafa

Ako ste umjereni, kava nije najgora stvar koju možete popiti. Ali ako pijete više od dvije šalite, vaše tijelo će patiti od dehidracije.

Limunada

Priznajte, ovo niste očekivali. Kad je limunada u pitanju, problem je šećer. Radije se odlučite za vodu s limunom koju ćete pripremiti sami.

Energetski napici

Puni kofeina, šećera i drugih kemikalija, ovi napici nisu dobar izbor za hidrataciju.

Ako želite dobiti i nešto energije iz pića, radije se odlučite za čaj.

0
LIFESTYLE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.