12.7.2023. 8:39
0
Pad cijena hrane na globalnom tržištu: Brašno jeftinije, ali nema pada cijena pekarskih proizvoda?
FOTO: ilustracija
Cijene hrane su u junu ove godine znatno niže nego u posljednje dvije godine na globalnom nivou.

Na ovo je utjecalo pojeftinjenje šećera, biljnih ulja i žitarica na svjetskom tržištu. Ovo su podaci Agencije za sigurnost hrane Ujedinjenih naroda. Kako se ovaj trend odrazio na cijene u Bosni i Hercegovini?

Cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda je u padu. U odnosu na maj – u junu se bilježi pad za 1,4%. To je najniža cijena koja je zabilježena još od arpila 2021. godine.

U junu najviše su pojeftinili šećer (3,2%), biljna ulja i žitarice (2,4%), a potom mliječni proizvodi (0,8%). To znači da je indeks za 23,4 odsto niži nego u rekordnom martu 2022. godine.

Iako se bilježi pad cijena žitarica, brašno je jeftinije za 20 odsto, pad cijena pekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini ne može se očekivati. Mlinari koriste prelazne zalihe pšenice kupljene po višim cijenama.

Takva ekonomska opravdanost postoji. Stav je ekonomskih stručnjaka. Bilježi se pad cijena sirovina, ali se suočavamo sa nedostatkom radne snage. Dodatni problemi najavljuju se već za jesen kada na red dođe i berba voća.

"Za penzionere je skupo. Za nekoga i nije. Vidiš da sam penzioner. E sada da je jeftinije, bolje bi bilo", kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović, prenosi BHRT. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.