22.8.2023. 12:15
0
Jedinica privremenog sastava OS BiH nastavlja pružati pomoć na otklanjanju posljedica poplava u Sloveniji
Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je angažovana od 14. augusta 2023. godine u humanitarnoj misiji pružanja pomoći civilnim vlastima Republike Slovenije, nastavila je svoje aktivnosti na sanaciji korita rijeke Meže u rejonu opštine Prevalje.

Pripadnici Jedinice privremenog sastava OS BiH (JPS OS BiH), predvođeni poručnikom Nemanjom Avramom, aktivno prenose svoje bogato iskustvo u izvođenju inžinjerijskih radova i predstavnicima lokalne zajednice i ostalim učesnicima humanitarne operacije sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posljedica od poplava na ugroženom području.

Tokom nedavnih katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Sloveniju, na lokalitetu Poljane u opštini Prevalja došlo je do izlijevanja rijeke i plavljenja poljoprivrednog zemljišta, a povoljne vremenske prilike omogućile su uslove za rad pripadnicima svih kontingenata koji učestvuju u humanitarnoj misiji na ugroženom području.

Inžinjerijska jedinica OS BiH je u periodu od 14. do 20. avgusta radila na uređenju korita rijeke Meže i tom prilikom urađeno je suženje riječnog korita rijeke i vraćanje u njen prijašnji tok, u ukupnoj površini od 30 000 m2. Izvršeno je pročišćavanje oko 1000 m riječnog korita, te ugrađeno oko 13 000 m3 šljunka na poplavljenom području, na prostoru od 12 000 m2.

Narednih dana jedinica OS BiH će nastaviti svoje aktivnosti u rejonu angažovanja, krećući se prema naseljenom mjestu Prevalje, uz očekivanje da će vremenske prilike omogućiti pripadnicima OS BiH da nastave svoje aktivnosti na sanaciji ugroženih područja u Republici Sloveniji.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.