16.2.2024. 19:45
0
Šta je to radila Borjana Krišto u Minhenu?
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto učestvovala je danas na otvaranju 60. konferencije o sigurnosti u Minhenu.

Ključne teme o kojima se raspravljalo na panelima su uloga Europe u sigurnosti i odbrani, novim vizijama globalnog poretka, te o sigurnosnim implikacijama klimatskih promjena.

Krišto je sudjelovala na panel diskusiji „Povećanje kolača: globalni poredak koji funkcionira za sve“, na kojoj su panelisti bili: glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, predsjednik R. Gane Nana Addo Dankwa Akufo Accra, predsjednik R.

Kolumbije Gustavo Francisco Petro Urrego i premijerka Barbadosa Mia Amor Mottly. Također je sudjelovala na panel diskusiji „Sjedinjene Američke Države u svijetu“, na kojoj je glavni panelist bila zamjenica predsjednika SAD-a Kamala Harris.

Krišto se na marginama konferencija susrela s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova R. Austrije Alexanderom Schallenbergom i ministrom vanjskih i europskih poslova R. Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, te održala odvojene bilateralne susrete s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuica i delegacijom Vlade Republike Hrvatske koju je predvodio premijer Andrej Plenković, a u kojoj je bio i potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić. 
 
Tokom sastanaka razgovarano je o europskom putu Bosne i Hercegovine, reformskim procesima, sigurnosnim izazovima i regionalnoj suradnji. Krišto je naglasila posvećenost Bosne i Hercegovine ostvarenju našeg ključnog vanjskopolitičkog cilja, punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Informirala je sagovornike o postignućima Vijeća ministara BiH u provedbi reformi u različitim sektorima. Istaknula je važnost saradnje s europskim partnerima i kontinuirane potpore država članica EU kako bi Bosna i Hercegovina ostala na europskom putu, te važnost regionalne saradnje u osiguranju mira i stabilnosti, što je ključ za napredak BiH i cijele regije.

Informirala je sugovornike da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upravo danas podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uvjet za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.