18.4.2024. 12:05
4
Burno u NSRS - Dodik držao polusatni govor: "Odričemo se svake bitange koja je u ime srpskog naroda počinila zločin, Bošnjaci žele da nalijepe Srbima genocidnu etiketu"
FOTO: screenshot
Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, na posebnoj sjednici Narodne skupštine, izjavio je da se RS uvijek odnosila prema Srebrenici kao prema mjestu gdje je počinjen zločin i da nije osporavala mogućnost da se svi koji su učestvovali u tome pojave pred sudom.

–Svi koji su potraživani, otišli su na sud. Naravno da postoje trenuci kada kvalifikujemo ove događaje na sasvim drugi način. Ovaj izvještaj je rekacija na one izvještaje rađene ranije, pod pritiskom OHR. Naravno da ne možemo da uđemo u to šta je Hag presudio, ali se radi o tome što Bošnjaci pokušavaju da to zloupotrijebe, kao mi održavamo tu temu. Ova tema u UN nije inicirana iz Srpske – izjavio je Dodik.

Rekao je da definicija genocida nije ispunjena u Srebrenici, ni u dijelovima.

-Nema ni jednog genocida na svijetu o kome je zabranjeno govoriti. Nije tačno da je Srbija presuđena za genocid. Ona nije kreirala i organizovala genocid, to je rečeno – kaže Dodik.

Istakao je da mu je žao svake žrtve, ali da Bošnjaci žele da zarobe generacije srpskog naroda u „takvom jednom narativu“.

-Vi ste ovdje političar, žao mi je zbog vašeg ličnog iskustva. Ali, hoćete svakog od nas, i koji nisu rođeni, strpate u definiciju genocidnog naroda. E, neće vam to proći! Mi vas ne vrijeđamo. Svi koji su potraživani, presuđeni su. Da li vam je poznat Naser Orić? On je za vas junak, je li tako? Da ste imalo objektivni, pričali biste i o zločinima svoga naroda. Vi ste čitavo političko i vojno rukovodstvo RS doveli na sud, da bi nam pokazali da su Srbi genocidan narod. Kada izuzmemo priču o Srebrenici, sve analize govore da je podjednak procenat muslimana, Srba i Hvata stradalo u prošlom ratu u odnosu na popis 1991. Približno. A osnovna pretpostavka za genocid je namjera da jedna etnička grupa eliminiše drugu – izjavio je Dodik.

Tvrdi da je na ovoj priči propala spoljna politika BiH, misleći na rezoluciju o Srebrenici u UN.

-Hoćete da ćutimo, a da vi donesete etiketu kakvu vi hoćete? Naravno da to nećemo. Više je stradalo Srba od strane muslimana u okupiranom Sarajevu, nego što je u Srebrenici stradalo Bošnjaka. Nije tačno da je stradalo 8.000. To ste navukli, jer vam je to trebalo. Odričemo se svake bitange koja je u ime srpskog naroda počnila zločin. A vi veličate svoje zločince – rekao je Dodik, replicirajući nakon poslaničke diskusije poslanika SDA Ramiza Salkića.

Milorad Dodik je izjavio da je otkriveno 105 živih ljudi koji se nalaze na spisku stradalih u Srebrenici. Neki se nalaze u Švedskoj.

–Priča o genocidu od 7 dana govori da je namještena piča. Kao, ovi bili ludi i kada su naišli, sve su pobili. A na spiskovima oni stradali iz 1992. Ili koji su stradali van Srebrenice. Sve štio je stradalo vi ste skoncentrisali u Srebrenicu. Hoćete na mojih sedmoro unučića da stavite etiketu da smo genocidaši! Pozivam Narodnu skupštinu da to odbaci, da ovaj posao završimo – rekao je Dodik.

Salkić je pozvao Srbe da prihvate pojedinačnu odgovornost zločinaca presuđenih za genocid u Hagu i pred Sudom BiH. Salkić je istakao i da je lično preživio stradanja u Srebrenici.

-Dakle, kada sam rekao lična odgovornost, nisam mislio na srpski narod. Prihvatite ove presude i onda je sve u redu. Nećete da prihvatite individualnu odgovornost ovih zliočinaca, hoćete da držite svoj narod u strahu, kako biste mogli da nastavite svoju politiku i da ostvarite svoje ratom neostvarene ciljeve. Istina jeste ono što je presuđeno. – izjavio je Salkić, nakon čega mu je predsjednik NSRS Nenad Stevandić izrekao opomenu.

Salkić se naknadno javio za repliku Dodiku, spominjući mjesta stradanja Bošnjaka: Višegrad, Prijedor, Foču…

-Nije zabranjeno govoriti, zabranjeno je negirati genocid. Ovdje se to pokušava u kontinuitetu. Opet govorite da mi spočitavamo srpskom narodu da je počinio genocid. Samo tražim da poštujete presude pojedincima – rekao je Salkić.

(Erna H.) 

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.