18.4.2024. 12:12
0
Evropska unija upozorila vlasti u RS-u: "Povucite zakone, posljedice mogu biti ozbiljne"
FOTO: AP
Peter Stano, portparol Evropske unije, oglasio se danas povodom zasjedanja Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska te je tom prilikom naglasio da bi zakonodavne inicijative o kojima će zastupnici raspravljati narušile obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

- Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obavezama Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Od entitetskog rukovodstva očekujemo da obustave ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i takozvanim stranim agentima - istakao je Stano.

Dodao je da Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

- Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već nedvojbeno naglašavala. Nakon prošlomjesečne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republika Srpska, da napravi iskorake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem. Odluka Evropskog vijeća je pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Evropskoj uniji - zaključio je Stano.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.