19.4.2024. 13:57
0
Potvrđena optužnica za trojicu Šveđana koji su ubili Harisa Osterdala u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv El Oweiti Abdel Majida, Hedberg Oliver Petera i Konrad Tylusa zbog krivičnih djela ubistvo i pokušaj ubistva.

Optuženi se terete da su 31. oktobra 2023. godine oko 16 sati i 25 minuta u sarajevskoj općini Ilidža jednog državljanina Švedske usmrtili a drugog ranili. 

Optuženi su ubistvo prethodno isplanirali, tako što su prvobitno stigli iz Turske u Sarajevo, iznajmili automobil i stan u Istočnom Sarajevu, kupili električno biciklo i nabavili automat sa prigušivačem.

Na dan ubistva, dovezli su se automobilom u naselje Bulevar ispred jedne od zgrada u kojoj je boravio H.L.O.

Optuženi Hedberg Oliver Peter je parkirao automobil i iz prtljažnika izvadio električno biciklo, na koje su optuženi El Oveiti Abdel Mađid i Konrad Tilus sjeli i potom se maskirani sa kapuljačama, kačketima i hirurškim maskama, približili ulaznim vratima poslovnih prostorija jednog od marketa ispred kojeg su se nalazili H.L.O. i E. M.

Optuženi Konrad Tylus je na nekoliko metara udaljenosti smanjio brzinu kretanja bicikla, a Abdel Majid iz vatrenog oružja – automata ispalio oko 30 hitaca u H.L.O. i E. M. 

Od oko 30 hitaca, 26 je pogodilo H.L.O. od kojih je i preminuo, dok je E.M. zadobio lake tjelesne povrede u predjelu stomaka. 

Nakon toga su optuženi pobjegli na područje RS. Nedugo nakon, optužene El Oveiti Abdel Majida i Konrad Tylusa su na području opštine Pale uhapsili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, dok je optuženi Hedberg Oliver Peter uhapšen na području općine Sokolac. 

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila produženje pritvora optuženima, dok je za glavni pretres sudu predloženo saslušanje 20 svjedoka, šest vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.