6.7.2024. 13:28
1
BiH će platiti ogroman ceh zbog propalih ugovora RS-a sa strancima
FOTO: capital.ba
Ukupan iznos tužbi za četiri propala projekta u Republici Srpskoj prelazi 1,8 milijardi KM. Vlada RS-a je djelomično jednostrano raskinula ugovore sa slovenskim i hrvatskim kompanijama, što je dovelo do ovih sporova.

Trenutno se vodi rasprava između državnih institucija i Vlade RS-a o plaćanju duga od 90 miliona KM slovenskim kompanijama zbog gubitka međunarodnog arbitražnog spora. Izvještaj Pravobranilaštva BiH jasno pokazuje da će BiH morati snositi velike troškove zbog serije propalih ugovora u RS-u, uglavnom vezanih za energetske projekte, piše Fokus.ba.

Za projekte RiTE Ugljevik, HES Vrbas a.d. Krupa, RiTE Gacko i Vjetropark Trusina, BiH je tužena za ukupno 1.840.603.961 KM.

Najnoviji spor, koji je presuđen i dospio na naplatu, odnosi se na gubitak protiv slovenskih kompanija Viaduct Portorož, Vladimira Zevnika i Borisa Goljevšćeka. Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Washingtonu je odredio da BiH mora platiti 90 miliona KM, što uključuje 42.600.000 eura kao glavni iznos spora plus dodatne troškove.

Prema Pravobranilaštvu BiH, BiH je dužna platiti odštetu, dok je RS obavezna pokriti troškove advokata i vođenja postupka. To znači da će BiH snositi najveći dio štete zbog propalog projekta izgradnje hidroenergetskog sistema na rijeci Vrbas, dok RS pokriva troškove postupka.

BiH će na isti način snositi glavninu troškova za ostale propale energetske projekte u RS-u. Nakon 30. septembra ove godine, BiH će morati isplatiti slovenskoj kompaniji Elektrogospodarstvo – Razvoj in inženiring puni iznos tužbe od 1,3 milijarde KM zbog spora protiv ZP RiTE Ugljevik.

U izvještaju Pravobranilaštva BiH navodi se da je Arbitražno vijeće u Washingtonu odredilo fazu mirovanja postupka do 30. septembra ove godine, dok se ne riješe postupci vođeni u Srbiji i ne okončaju pregovori. U Beogradu su već donesene odluke protiv BiH, a između Slovenaca i RiTE Ugljevik su potpisani određeni ugovori za isplatu odštete.

U sporu Hrvatske elektroprivrede (HEP) protiv RiTE Gacko zbog štete od 200 miliona KM, održano je nekoliko sastanaka s ciljem postizanja dogovora, dok je postupak mirnog rješavanja spora još uvijek u toku.

Pravobranilaštvo BiH je u februaru ove godine zaprimilo obavijest od Advokatske kancelarije „Baroš & Partners“ o pokretanju arbitražnog spora teškog 200 miliona KM protiv vlade RS zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji sa zagrebačkom firmom Kermas Energija. Iz Ministarstva energetike RS-a navode mogućnost mirnog rješenja spora.

RSBiH
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.