21.9.2024. 8:19
0
Preminula bh. umjetnica i profesorica Alma Suljević
U Sarajevu je jučer u 61. godini preminula Alma Suljević, savremena bosanskohercegovačka umjetnica i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu - Odsjek kiparstvo i postdiplomski studij savremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Od 1997. godine radila je na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo.

Njene izložbe su upečatljive, a neke od njih su Omaž Vanji Radauš, instalacija od hrane iz humanitarne pomoći, UNHCR, galerija Paleta (1993), Kentauromahija, kinetička skulptura na tramvajskoj stanici, Sarajevo (1994), Passage Europe, Svete ratnice (2004), Bujrum, izvolite!, XV Women Art Festival/ Woman's place (2006), Kentauromahia Re/Born, kinetička skulptura u javnom prostoru, Galerija savremene umjetnosti, Brodac, galerijski projekt Mak Hubjer (2019).

Tokom svoje karijere stvorila je brojna umjetnička djela, među kojima se posebno ističe kinetička skulptura Kentauromahia, a Suljević je tu skulpturu napravila od elektroda u ratnom Sarajevu. Kao umjetničko djelo predstavljena je 4. augusta 1994. godine u prostoru KJKP GRAS.

Kako je tada poručila Suljević, skulptura pripada gradu Sarajevu kao simbol otpora u periodu opsade od 1992. do 1995. godine.

Alma Suljević je bila dobitnica više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad i angažman, uključujući: Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum , Područje skulpture (1992), Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum , Oblast savremenih medija (2001), Grand Prix na izložbi Collegium Artisticum (2003.), Nominacija za kolektivnu Nobelovu nagradu za mir - za umjetnički rad na podizanju svijesti domaće i međunarodne javnosti o postojanju neposredne opasnosti od mina u Bosni i Hercegovini, kao i aktivno učešće u uklanjanju mina (Ženeva, Švicarska, 2005.).

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.