21.9.2024. 9:49
1
Bh. građane očekuje poskupljenje goriva
FOTO: unsplash/ilustracija
Zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim burzama, na benzinskim postajama u Bosni i Hercegovini u narednim danima očekuju se više cijene goriva za pet feninga po litri.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kazao je da se sljedeće sedmice očekuje poskupljenje goriva jer je, kako kaže, došlo do rasta cijene nafte na svjetskim berzama, pišu Nezavisne novine.

- Očekujemo da će cijene biti više za pet feninga po litri za sve vrste naftnih derivata - rekao je Bečarević.

Ističe da je vrlo teško prognozirati što će se događati u narednom razdoblju, jer se cijene na svjetskim tržištima konstantno mijenjaju.

Milovan Bajić, potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske i direktor "Krajinapetrola", rekao je da se u narednim danima očekuju poskupljenja na benzinskim postajama u tom entitetu.

- Dolazi do rasta ulaznih cijena goriva, tako da nas sljedeće sedmice očekuju više cijene - izjavio je Bajić.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, ranije je rekla da su građani BiH potpuno otupjeli na povećanja cijena, pa tako i u slučaju goriva.

- Na poskupljenje goriva definitivno niko ne može utjecati, te kada dođe do rasta cijene barela na svjetskom nivou, dođe do poskupljenja i kod nas. No, realno je da mora postojati određeni period kako bi se to odrazilo na naše tržište - izjavila je Marić.

Naglašava da će poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH biti ogroman udar na potrošače, jer su automobili, kako kaže, nužnost.

- Ovo zaista više ne vodi nigdje... Ne znam ni kako možemo definirati potrošačku korpu, koja je prešla 3.000 KM, a znamo da, kada dođe do viših cijena goriva, i ostale namirnice poskupe - rekla je Marić te dodala da će to građanima predstavljati problem.

gorivo
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.