20.6.2024. 15:33
0
Ako ne znate gdje ići ovaj vikend, a da nije more, mi imamo prijedlog: Posjetite Bihać zagrljen smaragdnom Unom
Na obalama jedne od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka Une, nikao je Bihać, krajiški biser.

Legenda o nastanku ovog grada je vrlo interesantna.  S koljena na koljeno Krajinom se prenosila legenda da ga je sagradila Bika, jedna od tri sestre, kćerka krajiškog bogataša Dobrice. Po Biki je grad, kaže legenda, prozvan Bikće, kasnije će ga prozvati Bišće, a zatim će ponijeti i ime koje nosi i dan-danas. Prvi pisani trag o njemu, pronađen u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1260. godine, svjedoči da je to „grad koji je već postojao na tom mjestu“.

Svoj trag u ovom gradu ostavili su mnogi narodi, o čemu svjedoče kulturno-historijski spomenici. Ukoliko se odlučite da ga posjetite zbog njegove prirodne ljepote ili obiđete spomenike, sigurni smo da će ispuniti vaše zahtjeve. 

Turistička ponuda ovog ljeta - Bogat kulturni i sportski program; Za ljubitelje prirode tu je NP Una

Da očekivanja brojnih turista ispunjava upravo ovaj grad, svjedoče i statistički podaci. Od početka godine ostvareno je 40.613 noćenja u ovom gradu, a poredeći sa 2023. godinom kada je zabilježeno 25.835 noćenja za isti period godine, vidimo da je povećanje više od 57%. 

U razgovoru  za naš portal, v.d. direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Dijana Pečenković je kazala iz kojih zemalja turisti najčešće posjećuju ovaj kraj.

"Tu su najviše turisti iz drugih gradova naše zemlje, zatim iz Hrvatske, Saudijske Arabije te bilježimo sve veći broj turista iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Mađarske, Italije. To je za sada presjek, a tek nam slijedi ljetna sezona.", kaže ona. 

O aktivnostima koje slijede, Pečenković nam je navela brojne kulturne i sportske manifestacije koje će biti održane ovog ljeta u gradu na Uni. 

"Mi smo baš danas izbacili naš ljetni kalendar koji objedinjuje sva dešavanja u Gradu Bihaću za period od juna do septembra. To svake godine pokušavamo izbaciti na vrijeme kako bi se naši sugrađani i turisti mogli isplanirati. Mi svakodnevno razgovaramo sa turistima, dajemo im informacije, inpute koji ih zanimaju i tu se moramo pohvaliti da je to sve češće i da je svakim danom sve veća posjeta našem uredu. Ove godine smo proširili asortiman naših suvenira u odnosu na prošlu godinu. Imamo unikatne suvenire od naših lokalnih obrtnika kojima na taj način dajemo vjetar u leđa. Već sada naši turisti pokazuju interes, a tek treba i da ih premijerno objavimo na našim stranicama. Trenutno smo u pripremi Bihać Summer Fest 2024, odnosno bihaćki ljetni festival. To se prvi put dešava u našoj organizaciji. Plan je da se tri puta sedmično, utorkom četvrtkom i nedjeljom, održavaju koncerti na Gradskoj otoci u samom centru grada. Unikatna je lokacija u BiH gdje imate mali otok u centru grada okružen zelenilom i rijekom. Gradska otoka je u posljednje vrijeme postala vrlo frekventna, sve više naši sugrađani koriste u svojim svakodnevnim aktivnostima te će se tu održavati svirke.", objašnjava Pečenković.

Sutra počinje Bihaćko ljeto, podsjeća naša sagovornica. 

"Objavili smo javni poziv za iznajmljivanje kućica za naše ugostitelje da upotpunimo tu ponudu i da od 1.7. do 31.8. planiramo da traje ljetni program. Ono što slijedi od sutra je svakako Bihaćko ljeto u organizaciji Kulturnog centra u Bihaću. Već sutra naši sugrađani mogu uživati u koncertu Maye Sar. Razne predstave za velike i male, izložbe... Bihać ponovo počinje da živi punim plućima. Pored toga u nedjelju, 23.6. imamo StreetBall Bihać, turnir u košarci već prepoznatljiv iz godine u godinu. Za idući vikend imamo Imperium Brunch, naši sound keepersi održavaju našu elektronsku DJ scenu na našem Starom gradu Sokolac. Ovom prilikom bih pozvala sve zainteresirane da dođu. Svi zainteresirani mogu ući na naše stranice pa pregledati vrlo bogat sadržaj koji nas očekuje.", kaže v.d. direktorica Turističke zajednice Grada Bihaća. 

Nemoguće je ne spomenuti i prirodne ljepote Bihaća. Pečenković preporučuje da spas od vrućine ovog vikenda potražimo na rijeci Uni i gradskim kupalištima. 

"Moja preporuka je obići uže jezgro grada. Nakon obilaska centra grada, preporučujemo i odlazak na Stari grad Sokolac. Svakako i naš Nacionalni park Una bez kojeg posjeta Bihaću ne bi bila potpuna, Štrbački buk, Martin Brod. Da svakako ukoliko su naši posjetioci u prilici da pokušaju se i okušaju u rafting avanturama ili kajaku, da dožive Unu i sa te strane. Svakako bi trebali posjetiti i Japodske otoke, etno sela pored rijeke Une i Spomen park Garavice. Pošto će se raditi o vrlo toplim danima, uvijek boravak pored Une je ono što bi prvo preporučili, da se okupaju na našoj gradskoj plaži Plandište koja je od nedavno dodatno uređena. Preporučujemo da se provozaju našim lađama i da uživaju u gastro ponudi u našim restoranima. Ima ih dosta u samom centru grada, također i u okolici. Postoji opcija organizacije ručka na lađama, a onda navečer su se naši kafići bazirali na organizaciju koncerata na otvorenom. Zbilja grad Bihać živi i ulazi u najljepši period i pokazuje najljepše od sebe.", zaključuje Dijana Pečenković, v.d. direktor Turističke zajednice Grada Bihaća. 

(Razgovarala: Erna Hadžić) 




0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.