5.2.2024. 20:09
1
Nakon što je izbačen iz HBO serije: Biković otkrio što će napraviti s honorarom
Nakon optužbi Ukrajine, HBO je odlučio zamijeniti Miloša Bikovića koji je trebao igrati manju ulogu gurua sklonog zavođenju. Snimanje će uskoro početi u jugoistočnoj Aziji, a Bikoviću će biti isplaćen cjelokupni honorar.

Miloš Biković (36), jedan od najpoznatijih srbijanskih glumaca, izbačen je iz glumačke postavke popularne HBO-ove serije 'White Lotus' nakon optužbi ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova. Iako neće glumiti u novoj sezoni serije, HBO će isplatiti glumca u potpunosti kao da je glumio. Biković je odlučio kako će cjelokupni iznos koji će mu HBO isplatiti preusmjeriti u dobrotvorne svrhe.

"Kao što sam već rekao, bila mi je velika čast biti pozvan raditi s Mikeom Whiteom u takvoj seriji. Moj motiv za sudjelovanje u ovakvom projektu bio je isključivo glumački i umjetnički izazov. Kako to neće biti realizirano, honorar koji bih zaradio želim usmjeriti onima koji će nas sutra predstavljati u svijetu" potvrdio je Blic.

Naime, trebao je igrati manju ulogu u trećoj sezoni serije koja bi ovih dana trebala krenuti sa snimanjem, ali tome je na put stalo jako ukrajinsko protivljenje. Oni su na društvenim mrežama podijelili video u kojem je Biković označen kao "pobornik genocida" i "inozemni glasnogovornik Kremlja" koji pokazuje glumca koji naizgled podržava rusku okupaciju Krima.

"Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka sveobuhvatne invazije, sada bi trebao glumiti u trećoj sezoni HBO-ove serije ‘Bijeli lotos - piše uz video. - HBO, je li u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?" - dodali su ukrajinski dužnosnici. Nakon ovih optužbi Ukrajine, HBO je odlučio pronaći drugog glumca.

Glumac se oglasio priopćenjem na svojim društvenim mrežama:

"Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardirana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželio. Svakim danom je sve više sukoba svuda u cijelom svijetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Volio bih da svi oni prestanu i da pobijedi princip ljubavi.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz vanjski utjecaj stvara ozbiljan presedan, bacajući sjenu na suštinu umjetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umjetnosti. Počašćen sam što sam izabran biti dijelom White Lotusa, televizijske serije koju posebno cijenim, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje sudjelovanje u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet. Želim zahvaliti svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspjeh u novoj sezoni.

Usprkos svemu, ja i dalje vjerujem da umjetnost liječi i da može ujediniti čovječanstvo. Stoga će moja uvjerenja i moja posvećenost umjetnosti ostati nepromijenjeni", poručio je Biković.

Bikoviću je od 2019. godine zabranjen ulazak u Ukrajinu, ima i rusko državljanstvo te je primio nagradu od Putina. Glumac često boravi u Rusiji te je glumio i u njihovim filmovima poput filma 'Sluga'.

(Ajdin B.)

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.