8.10.2023. 21:24
0
"Prada" dizajnira odijela za NASA
Modna kuća "Prada" pomoći će u dizajniranju svemirskih odijela NASA sljedeće generacije za kosmonaute misije "Artemis 3". Očekuje se da će napredna svemirska odijela pružiti astronautima veći opseg kretanja i fleksibilnost.

Dizajneri i inženjeri modne kuće "Prada" udružuju se sa kolegama iz komercijalne kompanije "Axiom Space" kako bi razvili svemirska odijela nove generacije za misiju NASA "Artemis 3", koja je planirana za 2025. godinu.

Očekuje se da će misija biti prva koja će vratiti astronaute na površinu Mjeseca, kao i da će među njima biti žena. To će biti i prvo slijetanje na Mjesec sa ljudskom posadom od "Apola 17", u decembru 1972. godine.

Tokom procesa dizajniranja odijela zajednički će raditi inženjeri i dizajneri italijanskog luksuznog modnog brenda "Prada" i komercijalne svemirske kompanije "Axiom Space". 

Zajedno će razviti materijale i karakteristike dizajna kako bi zaštitili astronaute od izazova svemirskog okruženja sa posebnim akcentom na uslove koji vladaju na površini Mjeseca, naglašava se u saopštenju kompanije "Axiom Space", prenio je "Independent".

"Oduševljeni smo partnerstvom sa 'Pradom' na svemirskom odijelu AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit). 'Pradina' tehnička ekspertiza u radu sa sirovinama, tehnikama proizvodnje i inovativnim konceptima dizajna donijeće napredne tehnologije koje će biti od ključnog značaja za obezbjeđivanje, ne samo udobnosti astronauta na površini Mjeseca već i na temu veoma potrebnih ljudskih faktora koji su odsutni u svemirskim odijelima", istakao je, u pisanoj izjavi, šef kompanije Majkl Sufredini, prenio je RTS.

Očekuje se da će specijalna odijela sljedeće generacije pružiti astronautima napredne mogućnosti za istraživanje svemira.

Jedan od zahtjeva za kreatore novih odijela je i to da astronautima budu obezbijeđeni svi sistemi potrebni za pristup, život i rad na Mjesecu i oko njega.

(Ajdin B.)

PradaNASA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.