6.10.2023. 16:21
0
Optužen bivši psihijatar: Izdao više od 120 lažnih recepata
Općinski sud u Bjelovaru je ovih dana potvrdio optužnicu protiv Belše i Ante Jurišića (47) zbog krivotvorenja i dilanja lijekovima koji se zbog djelatnih tvari u njima kao što su alprazolam, zolpidem i diazepam nalaze na popisu droga.

Liječnik se tereti da je izdao oko 120 liječničkih recepata za spomenutu vrstu lijekova nakon što je prestao biti psihijatar u Općoj bolnici Bjelovar. To je činio u razdoblju od augusta 2015. do novembra 2016. u Bjelovaru, što znači tokom više od godine dana.

U receptima je kao pacijente navodio imena raznih osoba, a recepte je potom ovjeravao faksimilom, pečatom zdravstvene ustanove, faksimilom svojeg pečata vještaka, pečatom jedne poliklinike i svojim potpisom, piše Bjelovar.live.

Poslije toga je osobno i uz pomoć nepoznatih osoba u apotekama kupovao veće količine tih lijekova na temelju neistinitih recepata.

Liječnik je optužen i da je od 11. do 27. januara 2016. u Bjelovaru, u vrijeme dok je još radio u bolnici, sastavio sedam recepata za jake psihoaktivne lijekove na kojima su kao pacijenti bili navedeni Anto Jurešić, jedna ženska osoba i dvije nepostojeće osobe.

Takve recepte ovjerio je faksimilom svog pečata, a jedan dio je vlastoručno potpisao. Potom bi ih Jurešić neovlašteno ispisivao, imitirajući potpis psihijatra Belše te na kraju uz pomoć njih u apotekama kupovao lijekove.

Jurešić je lijekove nekada plaćao gotovinom, a ponekad je koristio bankovnu karticu koju mu je dao dr. Belša. Drugooptuženi Jurešić jedan je dio lijekova konzumirao, dok je veći dio prodavao psihijatru Belši, piše Bjelovar.live.

(Ajdin B.)

Bjelovar
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.