14.4.2023. 11:25
0
Ko je 21-godišnjak koji je uhapšen zbog curenja tajnih dokumenata?
FBI je u četvrtak uhapsio zaposlenika Nacionalne garde zračnih snaga zbog curenja povjerljivih dokumenata koji su osramotili Washington pred saveznicima širom svijeta.

“Curenja su bila namjeran i kriminalan čin”, objavio je Pentagon, piše Hina, prenosi N1.

Neki od najosjetljivijih dokumenata navodno se tiču snage i nedostataka ukrajinske vojske te informacija vezanih uz američke saveznike uključujući Izrael, Južnu Koreju i Tursku.

Osumnjičenik u slučaju curenja informacija koje je uznemirilo SAD i njihove saveznike imenovan je kao 21-godišnji Jack Douglas Teixeira, pripadnik Zračne nacionalne garde, koji se sad suočava s optužbama prema američkom Zakonu o špijunaži.

On je, kako piše BBC, u chatroomu pod nazivom “Thug Shaker Central” na Discordu – društvenoj platformi popularnoj među igračima – navodno bio poznat pod nadimkom “OG”.

Bio je aktivan u privatnoj online grupi u kojoj se raspravljalo o videoigrama, Bogu, oružju, rasističkim memovima, ali i visoko povjerljivim američkim datotekama.

Teixeira je navodno bio vođa Discord chatrooma koji je kreiran 2020. godine. “Thug Shaker Central” uključivao je između 20 i 30 članova – uglavnom mladih muškaraca – iz različitih zemalja.

“Riječ je o mladom i harizmatičnom ljubitelju oružja”, rekao je o Jacku Douglasu jedan od članova chatrooma, dok su drugi dodali kako je 21-godišnjak bio stariji od većine članova grupe koje je “očito htio impresionirati”.

“Bio je čovjek, mit. I bio je legenda. Svi su ga poštovali”, kažu.

Navodno je na internetu koristio različita korisnička imena, a neka od njih su TheExcaliburEffect, jackdjdtex i TexKilledYou. Prethodno je napisao verzije osjetljivih informacija i podijelio ih u sobi za čavrljanje, a fotografije datoteka navodno je počeo dijeliti nakon što je postao frustriran jer drugi članovi chat sobe nisu obraćali pozornost na njegove objave. Tako je jednom prilikom poslao bijesnu poruku grupi žaleći se kako su “više zainteresirani za YouTube videe”.

“Ako vi nećete komunicirati s njima (datotekama), ja ću ih prestati slati”, zaprijetio je, prema riječima jednog člana grupe, u više navrata.

“Bio je kršćanin i protivio se ratu, samo je želio obavijestiti neke od svojih prijatelja o tome što se događa”, kaže jedan tinejdžer iz grupe o mogućim razlozima zbog kojih je Jack Douglas podijelio dokumente.

Teixeira je 2020. godine maturirao u srednjoj školi u rodnom gradu North Dightonu u saveznoj državi Massachusetts. Godinu dana ranije prijavio se u Zračnu nacionalnu gardu Massachusettsa – koja je rezerva američkih zračnih snaga – pridruživši se 102. obavještajnom krilu. Prošloga juna unaprijeđen je u zrakoplovca 1. klase, nakon čega je smješten u bazi Zračne nacionalne garde Otis u zapadnom Cape Codu. Odgovornost mu je bila upravljanje globalnom komunikacijskom mrežom Zračnih snaga, a prema dostupnim podacima, njegovo raspoređivanje u inostranstvo nije bilo u planu.

Njegova porodica navodno ima dugu historiju vojne službe. Posljednji položaj njegova očuha bio je glavni narednik iz postrojbe u kojoj je bio i sam Jack Douglas, a u penziju je otišao nakon 34 godine službe. Majka mu je pak radila u neprofitnim organizacijama koje su se bavile veteranima, kao i u Odjelu za veterane Massachusettsa. Svake godine za Dan branitelja redovno je na društvenim mrežama objavljivala fotografije porodice, piše Hina, prenosi N1. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.