12.5.2023. 18:15
1
Francuski tužioci traže suđenje Sarkozyju zbog finansiranja njegove kampanje od strane Gadafija
FOTO: Ilustracija
Francuski tužioci traže da pošalju bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja i još 12 drugih osoba na suđenje pod optužbom da je njegova predsjednička kampanja 2007. godine nezakonito dobila milione eura od vlade bivšeg libijskog lidera Muammara al-Gaddafija, javio je AP.


Nakon decenije istrage, francusko nacionalno finansijsko tužilaštvo objavilo je u petak svoju odluku da zatraži suđenje. Sada je na sudijama da odluče da li da nastave dalje. Generalno, sudije u Francuskoj slijede takve zahtjeve tužilaca, iako ne uvijek.

Slučaj je najveća i najšokantnija od višestrukih istraga o korupciji u koje je uključen Sarkozy. Osuđen je u još dva slučaja. On u svim slučajevima poriče da je počinio prekršaj. U slučaju Libija, optužen je za nezakonito finansiranje kampanje, pronevjeru, pasivnu korupciju i povezane tačke.

Sarkozy je pod istragom u slučaju Libija od 2013. godine. Istražitelji su ispitali tvrdnje da je Gaddafijeva vlada tajno dala Sarkozyju 50 miliona eura za njegovu pobjedničku kampanju u Francuskoj 2007. godine. Ta suma bi bila više nego dvostruko veća od tadašnjeg zakonskog ograničenja finansiranja kampanje, 21 milion eura, i prekršila bi francuska pravila o stranom finansiranju kampanje.

Istraga je dobila na snazi kada je francusko-libanski biznismen Ziad Takieddine rekao za novinsku stranicu Mediapart 2016. godine da je Sarkozyju i njegovom bivšem šefu kabineta isporučio kofere iz Libije u kojima je bilo 5 miliona eura u gotovini. Takieddine je kasnije obrnuo kurs i Sarkozy je tražio da se istraga zatvori.

Nakon što je postao predsjednik 2007. godine, Sarkozy je kasnije te godine dočekao Gaddafija u Francuskoj uz visoke počasti. Sarkozy je zatim stavio Francusku na čelo zračnih napada pod vodstvom NATO-a koji su pomogli pobunjeničkim borcima da sruše Gaddafijevu vladu 2011. godine.

U nepovezanom slučaju, Sarkozy je osuđen na godinu dana kućnog zatvora zbog nezakonitog finansiranja kampanje njegove neuspješne kandidature za reizbor 2012. godine. On je na slobodi dok se na predmetu čeka žalba. Također je proglašen krivim za korupciju i trgovinu uticajem u drugom slučaju i osuđen na godinu dana zatvora. Uskoro se očekuje odluka o njegovoj žalbi. 



(Patria/A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.