21.6.2023. 20:03
0
Lula razgovarao sa papom o miru, siromaštvu i nejednakosti
Papa Franjo susreo se u srijedu s brazilskim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom i razgovarao o nizu zajedničkih briga, uključujući mir, siromaštvo, nejednakost i okoliš, saopćio je Vatikan, prenosi Reuters.

Iako Vatikan nije posebno spomenuo rusku invaziju na Ukrajinu, Lula je prije sastanka jasno stavio do znanja da je traženje okončanja rata prioritet.

- Došlo je do pozitivne razmjene mišljenja o ... temama od zajedničkog interesa, kao što su promocija mira i pomirenja - navodi se u kratkom saopćenju.

Podvlačeći ovo osjećanje, papa je Luli poklonio bronzanu skulpturu sa natpisom: "Mir je krhki cvijet".

Papa Franjo i Lula su u više navrata pozivali na prekid borbi i postavljali svoje urede kao potencijalne posrednike u miru.

- Obje (Rusija i Ukrajina) vjeruju da mogu vojno pobijediti. Ne slažem se. Mislim da premalo ljudi govori o miru - rekao je Lula za novine Corriere della Sera u intervjuu objavljenom u srijedu.

Vatikan je saopćio da su njih dvojica također razgovarali o poštovanju autohtonih naroda i zaštiti životne sredine.

Lula je preuzeo dužnost 1. januara obećavajući da će pojačati napore za okončanje krčenja šuma u Amazoniji nakon godina naglog razaranja pod njegovim prethodnikom Jairom Bolsonarom.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.