12.1.2024. 14:09
1
U izraelskoj odbrani uzet primjer naše zemlje: "Odvijao se genocid u BiH i sud nije odredio mjere zaustavljanja rata"
Tokom drugog dana saslušanja po južnoafričkoj tužbi protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Christopher Staker iz izraelskog pravnog tima, koji je bio advokat krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, danas je tokom odbrane iskoristio primjer ratne Bosne i Hercegovine u argumentu protiv obustavljanja ratnih operacija.

Tužitelj Južnoafričke Republike protiv Izraela jučer je došao sa zahtjevom da Izrael odmah obustavi svoje vojne operacije u Gazi.

Christopher Staker, međunarodni advokat koji je ranije bio na krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, sada je preuzeo odbranu Izraela. Naime, u uvodnoj riječi Staker je rekao da su pozivi Južne Afrike da Izrael odmah obustavi svoje vojne operacije u Gazi “zapanjujuće”.

Kao protuargument, izjavio je pred Međunarodnim sudom da je i “Bosna i Hercegovina tražila privremene mjere kojima se zahtijevalo da JNA prestane provoditi vojne aktivnosti protiv naroda i vlade“.

“Ali sud ih nije odredio, iako za razliku od ovog predmeta genocid se odvijao na teritoriji države koja je tražila privremene mjere“, rekao je Staker.

Pojašnjava da je sud odbio određivanje pomenutih mjera jer bi takve mjere “bile za zaštitu prava koje ne može činiti ‘osnovu presude vezanu za nadležnost’ prema konvenciji za genocid”.

Staker naglašava da bi takva mjera bila samo u korist jedne strane, u ovom slučaju Hamasa, koji predstavlja surovu prijetnju za narod Izraela. Odnosno, privremene mjere se ne mogu odrediti ako mogu dovesti do nepopravljive štete (za jendu stranu) ili se neće ukazati zaštita. Tvrdi da je donošenje mjera teret za obje strane.

“Činjenica je da privremene mjere predstavljaju teret za obje strane u postupku kako bi zaštitile pravo nepostojeće strane”, istaknuo je on dodajući da su ovi principi aspekti najosnovnijih akcija suda da osigura jednakost.

Istaknuo je da je Hamas teroristička organizacija i da se to uzima u obzir. “Time se daje prednost jednoj strani u odnosu na drugu. Privremene mjere bi okončale mogućnost da se spase taoci. Takav teret ne može biti odobren zbog jedne strane”, zaključio je on.

Upravo slučaj Bosne i Hercegovine je iskoristio kako bi naglasio da postoji sudska praksa ove vrste i da “pravo mora čuvati obje strane”.

Izraelski pravni tim uključuje britanske advokate Malcolm Shaw, veterana haških slučajeva, i gospodina Stakera, advokata krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.