18.2.2024. 19:53
0
Veliki požar u Francuskoj: Gori 900 tona litijevih baterija
FOTO: screenshot/x
Oko 900 tona litijevih baterija gori u firmi za recikliranje baterija u južnoj Francuskoj, tvoreći oblak gustog crnog dima, saopćile su francuske vlasti.

Požar je izbio jučer u skladištu u vlasništvu francuske grupe za recikliranje SNAM u Viviezu, sjeverno od Toulousea, objavio je lokalni vijećnik Pascal Mazet na platformi X.

Novine Le Monde izvijestile su da se oko 70 vatrogasaca bori da požar stavi pod kontrolu. Lokalni dužnosnik Charles Giusti rekao je na televiziji BFM da nema opasnosti za ljude koji žive u blizini.



Litijske baterije vitalne su u električnim uređajima od telefona do električnih automobila, ali sadrže zapaljive materijale koji ih, u kombinaciji s energijom koju pohranjuju, mogu učiniti osjetljivima na zapaljenje kada su izložene toplini. Izgaranje litijskih baterija je potencijalna opasnost zbog ispuštanja toksičnih tvari.

Izdana sigurnosna napomena upozorava da bi, u slučaju većeg požara, proizvodi u firmi vjerojatno emitirali kadmij. Kadmij je vrlo otrovan i opasan za okoliš, no navodi se da otrovne pare ne bi trebale predstavljati neposrednu zdravstvenu opasnost za stanovnike.
francuska
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.