18.3.2024. 13:30
0
NATO na Balkanu gradi najveću vojnu bazu u Evropi
FOTO: ilustracija
Rumunija je započela izgradnju najveće evropske vojne baze NATO saveza. Transatlantski blok nastoji ojačati svoje sposobnosti u regiji Crnog mora.

Projekat vrijedan 2.7 milijardi dolara proširit će 57. zračnu bazu rumunjskih zračnih snaga Mihail Kogălniceanu, koja se nalazi u blizini crnomorskog lučkog grada Constanțe. Novi objekt imat će opseg od gotovo 32 kilometra, pokrivat će oko 17 kvadratnih kilometara i bit će dom za oko 10.000 pripadnika NATO-a i njihovih porodica, piše Newsweek.

Euronews je ovog vikenda izvijestio da su započeli radovi na osnovnoj infrastrukturi baze, poput pristupnih cesta i električne mreže. U konačnici se očekuje izgradnja nekoliko novih uzletno-sletnih staza koje će podržavati operacije raznih tipova vojnih aviona.

Nicolae Crețu, zapovjednik zračne baze, rekao je da će biti "hangara za održavanje, skladišta goriva, streljiva, opreme, avionsko-tehničkih materijala, simulatora, objekata za hranjenje, smještaja - svega što je potrebno za podršku radu i misijama ove baze opseg veličine."

Bukurešt teži tješnjoj suradnji sa svojim saveznicima u NATO-u, a posebno sa SAD-om, dok Crno more postaje sve opterećenije poprište sukoba između Ukrajine i Rusije, kao i između Moskve i njezinih zapadnih rivala.

"Rumunija se već uspostavila kao sidro istočnog krila NATO-a i EU", rekao je premijer Marcel Ciolacu u juu. "Rumunija je, i nastavit će biti, pouzdan saveznik SAD-a koji je posvećen stabilnosti i miru u srednjoj i istočnoj Evropi. Odlučni smo snažno doprinijeti transatlantskoj zajednici i nepokolebljivo podržavati demokratske vrijednosti i temeljna prava i slobode", rekao je.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.