25.3.2024. 13:14
0
Kina najavila podršku novom nacrtu rezolucije o Gazi
Kina je u najavila podršku novom nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva "trenutni" prekid vatre u Gazi.

Novi nacrt rezolucije predlaže se nekoliko dana nakon što je Kina, kao i Rusija, stavila veto na prijedlog američke rezolucije.

"Kina podržava ovaj nacrt rezolucije i pozdravlja naporan rad Alžira i drugih arapskih zemalja u tom pogledu", rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Kine, Lin Đijan.

"Nadamo se da će Vijeće sigurnosti to odobriti što je prije moguće i poslati snažan signal za prekid neprijateljstava", dodao je on.

Glasanje, koje je bilo zakazano za subotu, odloženo je za 25. mart da bi se izbjegao novi neuspjeh.

Novi nacrt dokumenta zahtijeva trenutni prekid vatre tokom svetog mjeseca ramazana, što bi vodilo ka trajnom i održivom prekidu borbi.

Također, traži se hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca te se ističe potreba za hitnim povećanjem protoka humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Vijeće sigurnosti UN je ranije usvojilo dvije rezolucije povodom pogoršavanja humanitarne situacije u Pojasu Gazi, ali nijedna nije pozivala na prekid vatre.

(Ajdin B.)

 
KinaGaza
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.