28.4.2024. 18:05
0
Njemačka populistička stranka AfD od EU želi napraviti konfederaciju
Njemačka krajnje desničarska stranka AfD želi promijeniti EU iz temelja, pretvarajući je u konfederaciju nacionalnih država s ograničenom moći. Marc Jongen, kandidat AfD-a za EU parlament, ističe da stranka želi jačati nacionalni suverenitet i smanjiti ovlasti EU, koja se po njegovom mišljenju pretvara u nešto poput "evropske superdržave" koja nije demokratska.

Umjesto izlaska Njemačke iz EU, AfD zagovara preispitivanje uloge EU i transformaciju u "Konfederaciju evropskih nacija". Njihova kampanja se protivi "eroziji suvereniteta nacionalnih država" i naglašava da nisu protiv Europe, već protiv EU kakva je danas, piše Euractiv.

AfD želi zadržati unutarnje tržište EU, ali ukidanje većine kohezionih projekata. Njihova ideja je zamijeniti sadašnju EU novom ekonomskom i interesnom zajednicom bez težnje za većom centralizacijom i paternalizmom.

Srednjoročni cilj stranke je ukidanje "nedemokratski" izabranog parlamenta EU. Dok se ne postigne reorganizacija EU prema njihovom planu, Vijeće bi trebalo imati zakonodavnu moć, vezanu uz odluke nacionalnih parlamenata.

AfD podržava koordinaciju i dijeljenje troškova zaštite vanjskih granica EU. Njihova monetarna politika uključuje ukidanje eura i ponovno uvođenje njemačke marke.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.