12.5.2024. 19:20
0
Grčki ambasador napustio inauguraciju u Skoplju nakon što je nova predsjednica nazvala zemlju "Makedonija"
FOTO: AP
Gordana Siljanovska je inaugurisana za predsjednicu Sjeverne Makedonije na sjednici parlamenta, gdje je zemlju nazvala "Makedonija".

"Izjavljujem da ću funkciju predsjednika Makedonije obavljati savjesno i odgovorno", rekla je Siljanovska.

Grčki ambasador u ovoj državi Sofia Philippidou napustila je sjednicu u znak protesta, u skladu s direktivom Ministarstva vanjskih poslova Grčke.

Premijer Grčke Kyriakos Micotakis ranije je upozorio Skoplje nakon izbora da se pridržava Prespanskog sporazuma.

Podsjetimo, Sjeverna Makedonija je 2018. godine promijenila ime u aktuelno, te potpisala sporazum s Grčkom, nazvan po jezeru kojeg ove dvije zemlje dijele.

Ovim ugovorom riješeno je pitanje staro decenijama i, uz ugovor s Bugarskom potpisan 2017. godine, otvoren je put Sjeverne Makedonije ka Evropskoj uniji. Sljedeće godine je Sjeverna Makedonija postala članica NATO-a, a stanovništvo je očekivalo brzo otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

Optimizam je naglo "ugašen" 2020. godine, kada su Sjeverna Makedonija i Albanija, dobro povezana na EU putu s ovom zemljom, dobili "šamar" od EU. Francuska se, istina ne javno, usprotivila trenutnom širenju Evropske unije, a Bugarska je uložila veto na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom zbog statusa Bugara u ovoj državi.

Četiri godine nakon ovih događaja, Makedonci očigledno više ne vjeruju u EU put svoje zemlje, te je izbor stranke VMRO-DPMNE bio očekivan.

Ova stranka, koja je desno orijentisana, ima stavove koji se mogu nazvati euroskeptičnim. Izvjesni novi premijer i lider stranke Kristijan Mickoski najavio je da tokom njegove vlasti Bugari neće biti priznati kao nacionalna manjina, te da će insistirati na korištenju imena "Makedonija", što je izazvalo snažnu reakciju vlasti u Grčkoj.

Inače, Siljanovska je u drugom krugu predsjedničkih izbora ubjedljivo pobijedila aktuelnog predsjednika Stevu Pendarovskog s čak 68.94 posto glasova.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.