1.7.2024. 19:35
0
Opasnost od ekološke katastrofe u Srebrenici: Opasna supstanca curi iz cisterni
FOTO: N1
U Srebrenici, prema izjavama tamošnjih mještana, curi mazut iz cisterni što predstavlja ozbiljnu prijetnju po okolinu i stanovništvo čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini. Mještanin Mirko Sekulić opisao je za N1 situaciju koju je zatekao na licu mjesta, ističući hitnost rješavanja ovog problema.

"Vidio sam jednu veliku crnu baru ispod cisterni iz koje curi mazut. Osjeti se jak smrad katrana i nafte. Što je najgore, mazut ide ka rijeci Guber koja se dalje ulijeva u Drinu. Ukoliko se nešto ne preduzme, to bi mogla biti katastrofa. Pitanje je koliko mazuta ima u cisternama, jer su vjerovatno pune, a sada je pitanje da li su one oštećene. Ta bara je velika, otprilike 15-20 kvadratnih metara", kazao je Sekulić za N1.

Sekulić je naglasio da se cijeli lokalitet nalazi blizu puta, što dodatno povećava rizik od potencijalne katastrofe. "Nepažnjom, da neko iz auta izbaci pikavac cigarete, moglo bi doći do zapaljenja. Pitanje je kakva bi još katastrofa mogla da nastane," dodao je on.

Policija u Zvorniku odmah je reagovala na ove prijave i izašla na teren kako bi utvrdila tačne okolnosti. "Nakon završetka uviđaja i utvrđivanja svih okolnosti, izvještaj će biti proslijeđen nadležnoj inspekciji i tužilaštvu," rečeno je za N1 u Policijskoj upravi Zvornik.

N1 je pokušao dobiti izjave i od lokalne vlasti u Srebrenici, ali odgovor nije stigao do trenutka objavljivanja ovog članka.

Sekulić je izrazio zabrinutost zbog sporog reagovanja nadležnih institucija, ističući da su kuće u neposrednoj blizini lokacije gdje curi mazut. "Već je prošlo izvjesno vrijeme, a niko ništa nije poduzeo," zaključio je Sekulić.

Situacija u Srebrenici zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se spriječila moguća ekološka katastrofa i zaštitilo zdravlje lokalnog stanovništva. Mještani se nadaju da će problem biti riješen prije nego što dođe do većih posljedica.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.